ΔΝΤ: «Η βιωσιμότητα του ευρώ δεν είναι πλέον δεδομένη»

ΔΝΤ: «Η βιωσιμότητα του ευρώ δεν είναι πλέον δεδομένη»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Ευρωζώνη, καλώντας την να αναλάβει αποφασιστική δράση μέσω της άμεσης δημιουργίας μιας τραπεζικής ένωσης. «Η κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει περιέλθει σε ένα νέο και κρίσιμο επίπεδο», τόνισε στην τελευταία του έκθεση για την Ευρωζώνη ο διεθνής οργανισμός, «γεγονός που πλέον εγείρει ερωτήματα όσον αφορά στη βιωσιμότητά της».

Η πορεία προς την τραπεζική ένωση, σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων, ένα πανευρωπαϊκό σύστημα για τη διάλυση των συστηματικά σημαντικών τραπεζών, αλλά και μία εποπτική αρχή για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Παράλληλα, απηύθυνε

έκκληση για την ενίσχυση του ρόλου της ΕΚΤ στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης, μέσω περισσότερων περικοπών επιτοκίων, αγορών ομολόγων και περαιτέρω παροχής ρευστότητας. Μία ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης θα μπορούσε να έχει σημαντικότατες συνέπειες για τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και για το υπόλοιπο του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στην εβδομάδα, το ΔΝΤ είχε επισημάνει τις συνεχιζόμενες αναταραχές στην Ευρωζώνη ως έναν από τους δύο βασικούς λόγους, μαζί με την επιβράδυνση των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών, για την καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη του τρέχοντος και του επομένου έτους. Στη συγκεκριμένη έκθεση, το ΔΝΤ είχε χαρακτηρίσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ως «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση», τονίζοντας ότι η ταχύτατη εφαρμογή των οποίων θα πρέπει να αποτελέσει «προτεραιότητα». O διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα υποχωρήσει κατά 0,3% το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή