Η κινεζική Cnooc εξαγοράζει τη Nexen αντί 15 δισ. δολαρίων

Η κινεζική Cnooc εξαγοράζει τη Nexen αντί 15 δισ. δολαρίων

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κινεζικός πετρελαϊκός κολοσσός Cnooc συνήψε χθες συμφωνία για την εξαγορά της καναδικής Nexen αντί 15 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη -σύμφωνα με την Thomson Reuters- συμφωνία από οποιαδήποτε έχει συνάψει κινεζική με ξένη εταιρεία. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ακόμη μία συμφωνία ανάμεσα σε κινεζική και καναδική εταιρεία και συγκεκριμένα της Sinopec Corp που θα αγοράσει το 49% της Talisman Energy αντί 1,5 δισ. δολαρίων. Οι δύο συμφωνίες εντάσσονται στις προσπάθειες της ενεργοβόρου Κίνας να διασφαλίσει ενεργειακούς πόρους. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Cnooc, η κίνησή της είναι η πλέον επιθετική προσέγγιση στα ενεργειακά αποθέματα της βορείου Αμερικής από το 2005. Τότε είχε επιχειρήσει να εξαγοράσει την αμερικανική Unocal αντί 18,5 δισ. δολ., αλλά προσέκρουσε σε αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου που επικαλείτο ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Το 2005 προχώρησε, πάντως, στην πρώτη της επένδυση στον Καναδά αγοράζοντας το 16,7% της εταιρείας εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων MEG Energy Gorp αντί 120,8 εκατ. δολαρίων. Τον Νοέμβριο ολοκλήρωσε, άλλωστε, την εξαγορά της Opti Canada. Η Cnooc έχει ήδη συνάψει έναν σημαντικό αριθμό συμφωνιών συνεργασίας με τη Nexen, που δραστηριοποιείται σε ορισμένες από τις σημαντικότερες περιοχές παραγωγής υδρογονανθράκων, όπως ο δυτικός Καναδάς, τα βρετανικά ύδατα στη Β. Θάλασσα, ο Κόλπος του Μεξικού και οι ακτές της Νιγηρίας. Μέχρι στιγμής οι επενδύσεις της στον Καναδά δεν έχουν προκαλέσει αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου. Ο Καναδάς επιφυλάσσεται, πάντως, να εξετάζει οποιαδήποτε συμφωνία άνω των 330 εκατ. δολ. Καναδά και να την εμποδίσει αν αντιβαίνει στα συμφέροντά του. Με τη διαδικασία αυτή εμπόδισε το 2010 την BHP Billiton να προχωρήσει σε εχθρική εξαγορά της μεγαλύτερης στον κόσμο παραγωγού λιπασμάτων, της Potash Corp, αντί 30 δισ. δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή