Η Moody’s υποβάθμισε προοπτικές του πυρήνα

Η Moody’s υποβάθμισε προοπτικές του πυρήνα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υποβάθμιση των προοπτικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου σε αρνητικές από σταθερές προχώρησε η Moody’s. Σύμφωνα με τον οίκο, η απόφασή της βασίστηκε στο υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την κρίση χρέους, αλλά και στην «αυξημένη ευπάθεια» σε κινδύνους που απορρέουν από τις «αυξημένες πιθανότητες μιας ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη, καθώς και στις ευρύτερες συνέπειες που θα είχε το συγκεκριμένο σενάριο για άλλα μέλη της νομισματικής ένωσης, και ειδικότερα στην Ιταλία και την Ισπανία». Μάλιστα, η Moody’s εκτιμά ότι ακόμα και στην περίπτωση παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εξακολουθούν να υφίστανται υψηλές πιθανότητας μιας «μεγαλύτερης συλλογικής υποστήριξης» άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης, γεγονός που θα υποχρεώσει τις χώρες με την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση να σηκώσουν το βάρος της διάσωσης.

Το υπ. Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε ότι οι ανησυχίες του οίκου δεν είναι κάτι καινούργιο και ότι η Γερμανία παραμένει σε «ιδιαίτερα ισχυρή οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση». Οπως διαβεβαίωσε, «η Γερμανία θα προστατεύσει, μέσω της ισχυρής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής της, τη θέση της ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ενώ θα συνεχίσει να διατηρεί με υπευθυνότητα τον ρόλο της ως άγκυρα σταθερότητας στην Ευρωζώνη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας. «Μαζί με τους εταίρους της, θα κάνει τα πάντα για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους το συντομότερο δυνατόν», κατέληγε. Λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση της προοπτικής των τριών χωρών από τον οίκο Moody’s, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έσπευσε να εκφράσει την «ισχυρή δέσμευση» της Ευρωζώνης για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο σύνολο της νομισματική ένωσης. Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Χανς Μίκελμπαχ, στέλεχος του CSU, αδερφού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ στη Βαυαρία, που εκτίμησε ότι η απόφαση της Moody’s σηματοδοτεί ότι «ακόμα και η αντοχή της Γερμανίας δεν είναι ανεξάντλητη». Αναλυτές επίσης εκτιμούν ότι η απόφαση της Moody’s περιορίζει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων της Γερμανίδας καγκελαρίου στο εσωτερικό της χώρας. «Το κλίμα αντίθεσης κατά ενδεχόμενων πρόσθετων δεσμεύσεων για μέτρα διάσωσης αναμένεται να ενισχυθεί» τονίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, Κρίστιαν Σουλτζ. «Η μέχρι πρότινος μικρή ομάδα ανταρτών εντός του συνασπισμού της κ. Μέρκελ κατά των πακέτων διάσωσης ενδεχομένως να μεγαλώσει». Σημειώνεται ότι οι Γερμανία, Ολλανδία και Λουξεμβούργο αποτελούν μαζί με τη Φινλανδία τις μοναδικές χώρες της Ευρωζώνης που εξακολουθούν να έχουν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Ωστόσο, η Φινλανδία είναι από χθες η μόνη που εκτός από το ΑΑΑ διατηρεί σταθερές προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα, κάτι που επιβεβαίωσε στη χθεσινή του ανακοίνωση ο οίκος Moody’s. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «μεγάλη εμπιστοσύνη του οίκου ως προς την ικανότητα της Φινλανδίας να διαχειριστεί την οικονομία της».

Η απόφαση της Moody’s αύξησε την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σε σχέση με το ιστορικό χαμηλό που είχε καταγράψει τη Δευτέρα. Συγκεκριμένα, η απόδοση του γερμανικού τίτλου παρουσίασε μικρή άνοδο πάνω από το 1,23%, από το 1,174% της Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό στο 7,63%. Σημειώνεται ότι στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του πενταετούς ισπανικού ομολόγου υπερέβη χθες την απόδοση του δεκαετούς για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2001, σε μία ένδειξη ότι οι αγορές εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για μία χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους. Η Μαδρίτη άντλησε το ποσό των 3,048 δισ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τριών και έξι μηνών, πληρώνοντας όμως ακριβότερο επιτόκιο από τις προηγούμενες αντίστοιχες δημοπρασίες. Ανοδικές πιέσεις ασκήθηκαν για τρίτη συναπτή μέρα και στην απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου, φθάνοντας έως το 6,57% από το 6,315% της Δευτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή