Ενδιαφέρον Rosneft για αγορά του 50% της κοινοπραξίας TNK-BP από την ΒΡ

Ενδιαφέρον Rosneft για αγορά του 50% της κοινοπραξίας TNK-BP από την ΒΡ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική πετρελαϊκή Rosneft εξέφρασε χθες ενδιαφέρον για την αγορά του 50% της κοινοπραξίας TNK-BP από τη βρετανική ΒΡ, προσβλέποντας σε μια παγίωση της ηγεμονίας της στη ρωσοβρετανική πετρελαϊκή κοινοπραξία. Τις προθέσεις της ρωσικής εταιρείας ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Rosneft, Ιγκόρ Σετσίν, που άφησε παράλληλα να εννοηθεί πως αν υλοποιήσει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες εκμετάλλευσης για όσες ξένες εταιρείες δυσκολεύονταν να διασφαλίσουν πρόσβαση σε κοιτάσματα της Ρωσίας, όπως στις πετρελαιοπηγές της ανατολικής Σιβηρίας.

Εχει προηγηθεί την 1η Ιουνίου ανακοίνωση της ΒΡ ότι θα θέσει προς πώληση το μερίδιό της στην κοινοπραξία, που αν και ιδιαιτέρως προσοδοφόρα, έχει αποδειχθεί λίαν προβληματική. Η βρετανική πετρελαϊκή έχει επανειλημμένως συγκρουστεί με τους εταίρους της στην ΤΝΚ-ΒΡ, τη συμμαχία μεγιστάνων επενδυτών AAR, με διακύβευμα τον έλεγχο της κοινοπραξίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 29% της συνολικής παραγωγής του βρετανικού πετρελαϊκού ομίλου. Κορύφωση των συγκρούσεων σημειώθηκε το 2011 όταν η AAR επέτυχε να αποτρέψει συμφωνία εκμετάλλευσης ανάμεσα στην ΒΡ και τη Rosneft. Εκτοτε, η βρετανική πετρελαϊκή επιδιώκει να αποχωρήσει από την προβληματική κοινοπραξία και να αποκτήσει πρόσβαση στα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Ρωσίας με άλλο τρόπο. Αναλυτές του κλάδου επισημαίνουν πως αν προχωρήσει το σχέδιο της Rosneft για εξαγορά του 50% της TNK-BP και υλοποιηθεί με συμφωνία ανταλλαγής μετοχών, τότε θα ενισχυθεί μεν η θέση της Rosneft στην κοινοπραξία αλλά και η ΒΡ θα ελέγχει σημαντικό μερίδιο στη Rosneft. Αντίθετα, αν υλοποιηθεί μόνον με ρευστό, η βρετανική εταιρεία θα αντλήσει τα αναγκαία κεφάλαια για την κάλυψη αναγκών που προέκυψαν από την διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 αλλά θα χάσει τα σημαντικά κέρδη που προσποριζόταν από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία. Σημειωτέον πως το μερίδιο της ΒΡ στην ΤΝΚ-ΒΡ, το οποίο αγόρασε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός το 2003 αντί 7 δισ. δολαρίων, αποτιμάται σήμερα από τους αναλυτές σε 25 ώς 30 δισ. δολάρια. Γενικότερα, πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν πως αν υλοποιηθούν τα σχέδια της Rosneft, θα είναι η καλύτερη δυνατή έκβαση για την ΒΡ αλλά η χείριστη δυνατή για την AAR και για τους μικρομετόχους της κοινοπραξίας.

Από την πλευρά της, η συμμαχία AAR έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 25% της κοινοπραξίας, του μισού μεριδίου της ΒΡ δηλαδή, αντί 10 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, όμως, εξετάζει την προοπτική να ανταλλάξει το δικό της μερίδιο με μετρητά και μετοχές της ΒΡ προκειμένου να απαλλαγεί από την προβληματική κοινοπραξία. Βάσει της συμφωνίας με τους μετόχους της ΤΝΚ-ΒΡ, η ΒΡ υποχρεούται να διαπραγματευθεί «καλή τη πίστει» και με τους μεγιστάνες της ΑΑR. Μέχρι στιγμής, πάντως, η ΑΑR, της οποίας ηγείται ο μεγιστάνας Μιχαήλ Φρίντμαν, έχει αποφύγει να σχολιάσει την εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή