Πιέσεις στη Γερμανία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για άμεσα μέτρα

Πιέσεις στη Γερμανία και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για άμεσα μέτρα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνονται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού οι πιέσεις προς τη Γερμανία να αλλάξει στρατηγική και να επιτρέψει στην άμεση λήψη μέτρων που θα δώσουν χρόνο στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μειώσουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Χθες, ενώ τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας έσπαγαν εκ νέου ρεκόρ από την ίδρυση του ευρώ (σελ. 26) ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών κ. Τίμοθι Γκάιτνερ προειδοποίησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι η στρατηγική που εφαρμόζουν θα έχει πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος, ενώ ο γ.γ. του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία καλούσε την ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει το «μπαζούκα», δηλαδή να προχωρήσει σε μαζικές αγορές ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

«Αν αφήνεις την Ευρώπη στο χείλος της αβύσσου (και το χρησιμοποιείς) ως μοχλό πίεσης, είναι απίθανο ότι θα λειτουργήσει η στρατηγική σου, διότι θα αυξήσεις το τελικό κόστος της κρίσης», δήλωσε ο κ. Γκάιτνερ στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε ότι η τακτική του Βερολίνου έναντι των χωρών του Νότου «θα πλήξει την πολιτική σε αυτές τις χώρες, επειδή το ανθρώπινο κόστος όσων συμβαίνουν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι εξαιρετικά υψηλό». Σύμφωνα με τον κ. Γκάιτνερ, η Ευρωζώνη θα ξεπεράσει την κρίση ακέραιη, αν και υπάρχει η ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να λάβουν μέτρα που θα υποστηρίζουν βραχυπρόθεσμα τις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα «αγοράσουν» χρόνο προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον σχεδιασμό της Ευρωζώνης. «Πρέπει να παράσχουν περισσότερη άμεση υποστήριξη με στόχο την ανάπτυξη και την οικονομική σταθερότητα, ώστε να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία» είπε ο κ. Γκάιτνερ. Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία δήλωνε στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ότι η πλήρης οικονομική διάσωση της Ισπανίας μπορεί να αποφευχθεί αν η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει ισπανικά ομόλογα σε μεγάλες ποσότητες. Η Ευρωζώνη πρέπει να αναπτύξει όλα της τα όπλα, «κυρίως όμως την ΕΚΤ. Εκεί βρίσκεται το μπαζούκα». Δεν υπάρχει κανένας λόγος η Ισπανία και η Ιταλία να πληρώνουν επιτόκιο 7,5%, εκτίμησε ο κ. Γκουρία και κάλεσε την ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων το οποίο βρίσκεται εν υπνώσει από το Φεβρουάριο. «Αν δεν μπορείς να το κάνεις στην πρωτογενή αγορά, κάν’ το στη δευτερογενή, κάν’ το μέσω ενός οχήματος. Απλώς κάν’ το» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία.

Εν τω μεταξύ το άτυπο μέτωπο Παρισιού, Ρώμης και Μαδρίτης μάλλον υποφέρει από προβλήματα συντονισμού. Χθες το ισπανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε κοινή ανακοίνωση Τύπου με την οποία οι τρεις χώρες καλούσαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση την απόφαση για «αποτελεσματική και ευέλικτη χρήση των ευρωπαϊκών μηχανισμών βοήθειας», δηλαδή για αγορά ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, λίγη ώρα αργότερα, τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη διέψευδαν την ύπαρξη κοινού ανακοινωθέντος. Την περασμένη εβδομάδα το γερμανικό Κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε την απόφαση της συνόδου κορυφής, η οποία προέβλεπε ότι τα δάνεια από τους μηχανισμούς στήριξης προς τράπεζες δεν θα προστίθενται στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών όπου εδρεύουν αυτές. Κατά ειρωνικό τρόπο οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Σόιμπλε, και της Ισπανίας, κ. Ντε Γκίντος, σε πραγματικό κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη χθεσινή τους συνάντηση υπογραμμίζουν την ανάγκη να εφαρμοστούν τάχιστα οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής και να οικοδομηθεί η τραπεζική ένωση μέσω της πανευρωπαϊκής επιτήρησης των τραπεζών. Σήμερα, ο κ. Ντε Γκίντος θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή