Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της AIB

Συνελήφθη ο πρώην επικεφαλής της AIB

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ενδεχόμενο πενταετούς ποινής φυλάκισης είναι αντιμέτωπος ο 64χρονος Ιρλανδός τραπεζίτης Σιν Φιτζπάτρικ, εάν κριθεί τελικά ότι είναι συνυπεύθυνος για την τραπεζική κρίση της χώρας, η οποία ανάγκασε το Δουβλίνο να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Ο κ. Φιτζπάτρικ, πρώην πρόεδρος της Anglo Irish Bank, συνελήφθη χθες ξημερώματα στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου και κατηγορείται για 16 αδικήματα. Αφέθηκε αργότερα ελεύθερος με εγγύηση 11.000 ευρώ και με τον όρο ότι θα δηλώνει το «παρών» στις αστυνομικές αρχές μία φορά την εβδομάδα μέχρι την έναρξη της δίκης του.

Η Anglo Irish Bank είναι συνδεδεμένη με τη ραγδαία ανάπτυξη της ιρλανδικής οικονομίας, η οποία είχε χαρακτηριστεί τη δεκαετία του ’00 «κέλτικη τίγρη». Ομως, το σκάσιμο της φούσκας στην αγορά ακινήτων εξέθεσε παρατυπίες στη δανειοδοτική πολιτική της τράπεζας, η οποία πέρασε τον Ιανουάριο του 2009 στον έλεγχο του κράτους, για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

Ο κ. Φιτζπάτρικ είχε παραιτηθεί ήδη από το 2008 από τη θέση προέδρου της Anglo Irish Bank, παραδεχόμενος ότι είχε αποκρύψει εδώ και χρόνια από τους μετόχους δάνεια 75 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την τράπεζα. Οι αρμόδιες αρχές διερευνούν την τελευταία τριετία τις δανειοδοτικές πρακτικές της Anglo Irish Bank σε εταιρείες ακινήτων. Μέχρι το 2008, ο κ. Φιτζπάτρικ εθεωρείτο ένας επιτυχημένος τραπεζίτης, με 20ετή θητεία στην Anglo Irish Βank.

Ο παράτολμος δανεισμός των ιρλανδικών τραπεζών είναι ο βασικός λόγος που το Δουβλίνο ζήτησε οικονομική βοήθεια 85 δισ. ευρώ από την τρόικα, υποβάλλοντας έτσι τους φορολογουμένους της χώρας σε αυστηρά μέτρα λιτότητας. Μόνο η διάσωση της Anglo Irish Bank έχει κοστίσει 30 δισ. ευρώ στο κράτος. Δύο ακόμη υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη της Anglo Irish Bank συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές.

Υπόλογα στη Δικαιοσύνη είναι ακόμη 16 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Σον Κουίν, ενός από τους πλουσιότερους Ιρλανδούς που είχε συνδεθεί με την απότομη ανάπτυξη του κλάδου ακινήτων ως υπεργολάβος. Η αυτοκρατορία του κ. Κουίν, η οποία εκτιμάται ότι έφτανε τα 4 δισ. ευρώ, λέγεται ότι εξανεμίστηκε μετά τις ζημιογόνους επενδύσεις στην Anglo Irish Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή