Ετοιμη η FED για μέτρα άμεσης δράσης

Ετοιμη η FED για μέτρα άμεσης δράσης

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, φαίνεται να είναι έτοιμη να αναλάβει δράση για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Ολο και περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι η Fed θα πρέπει να επεκτείνει το πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα κάποια ένδειξη βελτίωσης. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αξιωματούχοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να δρομολογήσουν κάποια νέα μέτρα ακόμα και στη διήμερη συνάντηση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed, την επόμενη εβδομάδα, στις 31 Ιουλίου. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να περιμένουν έως τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, ώστε να έχουν συγκεντρώσει μέχρι τότε περισσότερα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης και την πορεία της αγοράς απασχόλησης. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκι, είχε επισημάνει ενώπιον του Κογκρέσου ότι στις επιλογές που εξετάζονται συμπεριλαμβάνεται ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 2% στο α΄ τρίμηνο και αναμένεται να επιβραδυνθεί στο β΄ τρίμηνο.

Οποιαδήποτε σημαντική ανάληψη δράσης από τη Fed αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές. Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν προτρέψει τον κ. Μπερνάνκι να μην προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα, καθώς θεωρούν ότι το κόστος θα μπορούσε να υπερβεί τα οφέλη τους. Στον αντίποδα, οι Δημοκρατικοί τάσσονται υπέρ της ανάληψης νέων μέτρων στήριξης. Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η οικονομία έχει χάσει την ορμή της μετά την ισχυρή ανάπτυξη που είχε καταγράψει στις αρχές του έτους. Η ανεργία υποχώρησε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 8,1%, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Απριλίου, ωστόσο έκτοτε δεν έχει σημειώσει κάποια πρόοδο.

Στη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Fed είχαν εκτιμήσει ότι σε περίπτωση που δεν αναλάβουν περαιτέρω δράση, τότε η ανεργία θα παραμείνει σε επίπεδα κοντά ή υψηλότερα του 8% για το υπόλοιπο του έτους.

Εν τω μεταξύ, μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν τελικά η συρρίκνωση του βρετανικού ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εθνική στατιστική υπηρεσία ΟΝS, μόλις δύο μέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ONS, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,7% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, όταν και είχε μειωθεί κατά 0,3%, σηματοδοτώντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2009. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters ανέμεναν μία μικρότερη υποχώρηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 0,3%. «Γνωρίζουμε ότι η χώρα έχει βαθιά ριζωμένα οικονομικά προβλήματα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα συγκεκριμένα απογοητευτικά στοιχεία» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Οσμπορν. Οι αναλυτές αποδίδουν ένα μέρος της υποχώρησης του ΑΕΠ στις επιπλέον μέρες αργίας για το Ιωβηλαίο της Βασίλισσας, δηλαδή τη συμπλήρωση 60 ετών στον θρόνο, αλλά και τις κακές καιρικές συνθήκες. «Το μέγεθος της συρρίκνωσης είναι πολύ βαθύτερο από το αναμενόμενο και πρόκειται για μία ιδιαίτερα απογοητευτική και ανησυχητική επίδοση» υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Global Insight, Χάουαρντ Αρτσερ.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η βρετανική οικονομία θα «καταφέρει να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο, λαμβάνοντας στήριξη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης κόστισε τελικά 9,3 δισ. στερλίνες (11,9 δισ. ευρώ), ποσό που υπερβαίνει περισσότερο από τέσσερις φορές τις αρχικές εκτιμήσεις, με την κυβέρνηση ωστόσο να αναμένει ότι οι αγώνες θα προσελκύσουν μέχρι το 2016 επενδύσεις ύψους έξι δισ. στερλινών (7,66 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή