ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την παρέμβαση της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων θέλει η Ισπανία

Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλει ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, προκειμένου να πείσει την ΕΚΤ να παρέμβει στις αγορές ομολόγων προς τη στήριξη της χώρας. Ο κ. Ντε Γκίντος μετέβη χθες στο Παρίσι όπου συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, μία μέρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Σε κοινή τους δήλωση με τον κ. Σόιμπλε επέκριναν τα υψηλά επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές για τα ισπανικά ομόλογα, επισημαίνοντας ότι «δεν αντανακλούν τα θεμελιώδη δεδομένα της ισπανικής οικονομίας, το δυναμικό ανάπτυξης και της βιωσιμότητα του χρέους της». Σημειώνεται ότι η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου κατέγραψε χθες νέο ρεκόρ, φθάνοντας το πρωί έως και το 7,751%, προτού υποχωρήσει κάτω από το 7,4%. Ανοδικές πιέσεις ασκήθηκαν και στην απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου, που ανήλθε το πρωί έως το 6,652% για να υποχωρήσει λίγο αργότερα σε επίπεδα κάτω του 6,5%.

Το κλίμα είχε επιδεινώσει το πρωί η απόφαση της Moody’s να υποβαθμίσει σε αρνητική την προοπτική του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF. Η υποβάθμιση, η οποία αποτελεί άμεση συνέπεια της απόφασης του οίκου να θέσει σε αρνητική την προοπτική των Γερμανίας, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου, σημαίνει ότι ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης του ταμείου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ, έσπευσε να τονίσει ότι «η αρνητική προοπτική δεν υπερκαλύπτει το γεγονός ότι ο EFSF, παρά τις υπάρχουσες συνθήκες στις αγορές, αποτελεί έναν καλά οργανωμένο και αξιόπιστο οργανισμό, όπως αυτό έγινε αντιληπτό και από την πρόσφατη δημοπρασία εξάμηνων τίτλων, η οποία διαμορφώθηκε με αρνητική απόδοση».

Εν τω μεταξύ, έκκληση στην ΕΚΤ να αγοράσει ισπανικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά απηύθυνε από το Περού και ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο. «Η ΕΚΤ κρύβεται», φέρεται να δήλωσε ο κ. Μαργκάλο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η κεντρική τράπεζα δεν κάνει τίποτα για να σβήσει την πυρκαγιά». Τη γρήγορη εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στην τελευταία σύνοδο κορυφής όσον αφορά στην Ισπανία, ζήτησε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.