Δεκαεπτά οικονομολόγοι ζητούν σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Σωτηρίας

Δεκαεπτά οικονομολόγοι ζητούν σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου Σωτηρίας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη οδεύει προς μια οικονομική καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων αν δεν αποφασίσουν οι οικονομικά ισχυρότερες χώρες της και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος του χρέους. Στην προειδοποίηση αυτή προέβησαν χθες 17 οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι Λαρς Φελντ και Πίτερ Μπόφινγκερ της επιτροπής των «πέντε σοφών» συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης και αναλυτές του London School of Economics. Παρουσίασαν τις προτάσεις τους σε έκθεσή τους για λογαριασμό του οικονομικού ινστιτούτου ΙΝΕΤ, την οποία προσυπογράφει και ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Αφού διαπιστώνουν πως η Ευρώπη «υπνοβατεί προς την καταστροφή», οι εν λόγω οικονομολόγοι επικαλούνται την ανάγκη να διαρραγεί η αλληλουχία των ντόμινο και προτείνουν λύσεις που έχουν απορρίψει απερίφραστα η Γερμανία και η ΕΚΤ.

Συνιστούν να αναλάβει η ΕΚΤ τον ρόλο του δανειστή ύστατης προσφυγής για όσες χώρες πληρούν τους δημοσιονομικούς τους στόχους ή να επιτραπεί στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης (ESM) να λειτουργήσει ως τράπεζα και να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Παράλληλα, προτείνουν τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Σωτηρίας στο οποίο θα τοποθετεί κάθε χώρα όσο χρέος της υπερβαίνει το όριο του 60%. Κάθε χώρα θα φέρει την ευθύνη για το δικό της χρέος, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται μέσω κοινών ομολόγων, εκμεταλλευόμενη την πιστοληπτική δυνατότητα της Γερμανίας. Κάθε χώρα θα δίνει ως εγγυήσεις τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, τον χρυσό της ή και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με τους εν λόγω οικονομολόγους, η πρόταση αυτή είναι εκείνη που «θα αλλάξει το παιχνίδι» και, μολονότι θα είναι δαπανηρή για τη Γερμανία, θα είναι φθηνότερη από κάθε εναλλακτική.

Η επιτροπή των «πέντε σοφών» εκτιμά πως σε περίπτωση διάλυσης της Ευρωζώνης το κόστος για τη Γερμανία θα ανέλθει σε 3 τρισ. ευρώ. Παράλληλα, το γερμανικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά πως, αν εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ, η ζημία για τη Γερμανία θα ανέλθει στα 82 δισ. ευρώ ενώ η παραμονή μιας πτωχευμένης Ελλάδας εντός Ευρωζώνης συνεπάγεται ζημίες ύψους 89 δισ.ευρώ για το Βερολίνο. Σε προειδοποιήσεις για την κρισιμότητα της κατάστασης προέβη χθες και ο Τζιμ Ο’ Νιλ, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management, καθώς προέβλεψε πως «η Ευρωζώνη έχει το πολύ δύο χρόνια για να επιβιώσει στην υφιστάμενη μορφή της και ίσως πολύ λιγότερο». Συνέστησε, άλλωστε, στους Ευρωπαίους ηγέτες «να καθίσουν μαζί και να συμφωνήσουν κάποια στιγμή στο ευρωομόλογο».

Εξάλλου, σε άρθρο του στους Financial Times, ο Αμερικανός οικονομολόγος Μάρτιν Φέλντσταϊν εκφράζει την εκτίμηση ότι το ευρώ μπορεί να σωθεί αν υποτιμηθεί και πλησιάσει την ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου. Τότε θα μειωθούν οι τιμές των εξαγωγών και θα αυξηθεί το κόστος των εισαγωγών με αποτέλεσμα να μειωθούν τα ελλείμματα. Στο ίδιο πνεύμα με τον Φέλντσταϊν, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε χθες πως η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου αποτελεί θετική εξέλιξη για τις γαλλικές εξαγωγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή