Ο Ολάντ εντείνει τις πιέσεις προς Βερολίνο για εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου

Ο Ολάντ εντείνει τις πιέσεις προς Βερολίνο για εφαρμογή των αποφάσεων της συνόδου

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περί πανευρωπαϊκής εποπτείας των τραπεζών και απευθείας χρηματοδότησης προβληματικών τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης, ζήτησε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εντείνοντας την πίεση προς το Βερολίνο. Την ίδια στιγμή, ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι πρότεινε να δοθεί πρόσβαση στους πόρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSΜ).

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη παρέμβαση του κ. Ολάντ μετά τη συζήτηση στο γερμανικό Κοινοβούλιο την περασμένη Παρασκευή, όπου όλα τα κόμματα επέμειναν ότι τα κράτη–μέλη θα είναι υπεύθυνα για τα δάνεια από τον ESM προς τις προβληματικές τράπεζες. «Είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστούν ταχέως και με σταθερότητα οι αποφάσεις που ελήφθησαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο του Ιουνίου», είπε χθες ο κ. Ολάντ προς τους υπουργούς του, σύμφωνα με τη Γαλλίδα κυβερνητική εκπρόσωπο Τύπου. «Το μήνυμα του προέδρου είναι ότι τα κράτη πρέπει να έχουν αντίδραση αντίστοιχη με αυτή των αγορών», είπε η κ. Ναζά Βαλό Μπελκασέμ αναφερόμενη στην ταχύτητα αντίδρασης που πρέπει να αποκτήσει η Ευρωζώνη. Παρεμφερής ήταν και η έκκληση που απηύθυναν χθες, από το Παρίσι, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί και ο Ισπανός ομόλογός του Λουίς ντε Γκίντος. Οι δύο υπουργοί ζήτησαν να έχει ιδρυθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η πανευρωπαϊκή αρχή που θα εποπτεύει τις τράπεζες. «Η κοινή μας στρατηγική για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη περιλαμβάνει την υιοθέτηση, μέχρι το τέλος του χρόνου, ενός μοναδικού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο υπουργών. Οπως εξήγησαν οι κύριοι Μοσκοβισί και Ντε Γκίντος ο μηχανισμός εποπτείας «θα ανοίξει τον δρόμο για απευθείας επανακεφαλαιοποιήσεις (σ.σ. τραπεζών από τον ESM) με τους ανάλογους όρους». Την Τρίτη, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών είχε συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου είχαν τονίσει την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ιουνίου, χωρίς όμως να αναφέρουν λέξη περί απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών… Είναι σαφές πως το Βερολίνο έχει υπαναχωρήσει από την απόφαση για απευθείας χορήγηση δανείων σε προβληματικές τράπεζες (η υπόθεση αφορά πρωτίστως τις ισπανικές τράπεζες), χωρίς τα δανεικά να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος των κρατών–μελών όπου βρίσκονται οι τράπεζες. Εξίσου σαφές είναι ότι ο κ. Ολάντ με την υποστήριξη του Ιταλού και του Ισπανού ομολόγου του θα επιμείνει στην απαίτηση να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ αδύναμων τραπεζών και αδύναμων, οικονομικά, κρατών τα οποία αλληλοϋπονομεύουν τη φερεγγυότητά τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει προτάσεις για την ίδρυση ενός κεντρικού μηχανισμού εποπτείας τον Σεπτέμβριο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευτεί ότι θα τις εγκρίνουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο η λειτουργία του τοποθετείται στα μέσα του 2013.

Καθώς εντείνεται η ανησυχία ότι η Ισπανία δεν θα μπορέσει για πολύ ακόμη να χρηματοδοτείται από τις αγορές, το μέλος της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι επανέφερε στο προσκήνιο την ιδέα να δοθεί τραπεζική άδεια στον ESM, γεγονός που θεωρητικά θα του έδινε πολύ μεγαλύτερη δύναμη πυρός από τα περίπου 400 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα. Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο κ. Νοβότνι δήλωσε ότι «υπάρχουν επιχειρήματα υπέρ» της έκδοσης τραπεζικής άδειας από τον ESM, τοποθέτηση η οποία ενίσχυσε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Πάντως, ο κ. Νοβότνι αποσαφήνισε ότι προς το παρόν δεν διεξάγεται συγκεκριμένη συζήτηση επί του θέματος εντός της ΕΚΤ. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει προειδοποιήσει ότι η εκχώρηση τραπεζικής άδειας στον ESM θα παραβίαζε το καταστατικό της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι αφόρητες πιέσεις που δέχεται η Ισπανία είναι πιθανό ότι θα αναγκάσουν τους Ευρωπαίους πολιτικούς και τραπεζίτες να επανεξετάσουν ιδέες που είχαν απορρίψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή