Προς νέα συμφωνία με ΔΝΤ και Ε.Ε. για δάνειο 15 δισ. η Ουγγαρία

Προς νέα συμφωνία με ΔΝΤ και Ε.Ε. για δάνειο 15 δισ. η Ουγγαρία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο απαγορευτικό 7,61% ήταν η απόδοση που κατέβαλε χθες στα 10ετή της ομόλογα η Ουγγαρία, που από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται εκ νέου σε επαφές με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. Η πλέον χρεωμένη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης άντλησε χθες συνολικά 45 δισ. φιορίνια με την παράλληλη έκδοση δεκαετών, πενταετών και τριετών ομολόγων, αλλά οι αποδόσεις υπερέβησαν το επίπεδο του 7% ακόμη και για το βραχυπρόθεσμο χρέος της. Προσβλέπει, πάντως, σε μείωση του κόστους δανεισμού μέσω νέου δανείου από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και εκτιμάται πως χρειάζεται περί τα 15 δισ. ευρώ για να κατευνάσει τις αγορές. Μετά τις επαφές των τελευταίων δύο ημερών, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό» το κλίμα στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες, αλλά παραδέχθηκε πως παραμένουν πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του ακανθώδους θέματος της φορολογίας των τραπεζών. Διευκρίνισε πως το θέμα αφορά τον φόρο στις συναλλαγές τόσο των εμπορικών τραπεζών όσο και της Τράπεζας της Ουγγαρίας, καθώς η κυβέρνηση χρειάζεται τα φορολογικά έσοδα για να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Υπεραμυνόμενος της επιλογής του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ε.Ε. προστατεύει τις τράπεζες, ενώ εμείς προστατεύουμε τις θέσεις εργασίας».

Αναφερόμενος στις «επιφυλάξεις» που εκφράζει η ΕΚΤ σε σχέση με τον εν λόγω φόρο, τόνισε πως δράττεται της ευκαιρίας για να επισημάνει «τη διαφορά ανάμεσα στον τρόπο που η Ευρωζώνη έχει χειριστεί την κρίση χρέους της και τους χειρισμούς της Ουγγαρίας στη δική της κρίση». Αναλυτές επισημαίνουν πως η επιμονή του Ούγγρου πρωθυπουργού στον επίμαχο φόρο καταδεικνύει πως θα είναι δύσβατος ο δρόμος προς τη σύναψη συμφωνίας. Από την πλευρά του το ΔΝΤ εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της κυβέρνησης στους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος σύγκλισης για τη διετία 2012-13 και προσέθεσε πως θα χρειαστούν περαιτέρω μέτρα για το 2013. Παράλληλα, κάλεσε τη χώρα να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση και να στραφεί από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα στην εναρμόνιση των δημοσίων δαπανών και στη μείωση του κράτους.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε επίσης πως περιμένει τις απόψεις των πιστωτών της Ουγγαρίας για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2013 και προσέθεσε πως η ουγγρική κυβέρνηση θα δώσει την απάντησή της τον Σεπτέμβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή