Ανάσα στις αγορές από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι

Ανάσα στις αγορές από τις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσδοκίες για δυναμικότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην κρίση χρέους δημιουργήθηκαν μετά τη δήλωση του επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για το ευρώ». Μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο κ. Ντράγκι δήλωσε ότι «στο πλαίσιο του καταστατικού της, η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ. Και πιστέψτε με, θα είναι αρκετό». Η κίνηση θεωρήθηκε από πολλούς ότι προμηνύει την εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων.

Η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ είχε θετικό αντίκτυπο στις αγορές, προκαλώντας αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού σε Ρώμη και Μαδρίτη και άνοδο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Το επιτόκιο δανεισμού για το ισπανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 7%, ενώ ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος διαμορφώθηκε στο 6,04%. Την ίδια στιγμή το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα.

5ετή ιρλανδικά ομόλογα

Υστερα από απουσία σχεδόν δύο ετών η Ιρλανδία επέστρεψε επιτυχημένα στις αγορές. Το ιρλανδικό Δημόσιο πούλησε για πρώτη φορά πενταετή ομόλογα με επιτόκιο καλύτερο από την απόδοση των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων και ελάχιστα υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ρώμη. Το επιτόκιό τους διαμορφώθηκε στο 5,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή