Σενάριο πακέτου διάσωσης 300 δισ. ευρώ στην Ισπανία

Σενάριο πακέτου διάσωσης 300 δισ. ευρώ στην Ισπανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ισπανία παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε κατ’ ιδίαν συζήτηση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του πως ίσως χρειαστεί πακέτο διάσωσης ύψους 300 δισ. ευρώ αν το κόστος του δανεισμού της παραμείνει σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα. Την είδηση, την οποία έσπευσε να διαψεύσει η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αλλά και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε το Ρόιτερς, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης. Αφορά συζήτηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Τρίτη, όταν οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί στο 7,6%.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν ήταν θετική, καθώς ο κ. Σόιμπλε ήταν απρόθυμος να εξετάσει οποιαδήποτε διάσωση της Ισπανίας προτού ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM). Η ενεργοποίηση του ESM εξαρτάται, όμως, από τη σχετική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, που θα αποφανθεί οριστικά τον Σεπτέμβριο. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στο Ρόιτερς ο εν λόγω αξιωματούχος, «από τη στιγμή που θα έχει ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός, θα δούμε ποιο θα είναι το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και ίσως επανέλθουμε στο ζήτημα».

Σύμφωνα, πάντως, με άλλον αξιωματούχο της Ευρωζώνης που μίλησε στο Ρόιτερς, η Ισπανία μπορεί να αντεπεξέλθει χωρίς πακέτο διάσωσης, αλλά έχει διαπράξει επικοινωνιακά σφάλματα, που προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές.

Η Μαδρίτη διέψευσε την πληροφορία, τονίζοντας πως «δεν έχει εξεταστεί η δυνατότητα ενός πακέτου 300 δισ. ευρώ». Ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα διευκολύνει τις περιφέρειες να αποπληρώσουν τα χρέη τους μέσω τραπεζικού δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ.

Διαβουλεύσεις

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί και πάλι από χθες στην Ευρώπη, όπου μία ημέρα μετά την ανάλογη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύθηκαν να κάνουν όσα εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους για να περιφρουρήσουν το ευρώ. Σε κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν έπειτα από τηλεφωνική τους συνδιάλεξη, οι δύο ηγέτες τόνισαν, επίσης, πως πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής του Ιουνίου και κάλεσαν τις χώρες της Ευρωζώνης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, που επικαλείται ανώνυμες πηγές, ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να παρέμβουν από κοινού με την ΕΚΤ στις αγορές για να περιορίσουν το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας. Το ίδιο δημοσίευμα τόνιζε πως πρόθεση της ΕΚΤ είναι να παρέμβει μόνον αν συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνοντας χρήση των μηχανισμών στήριξης. Σύμφωνα με τη Monde, το σχέδιο προβλέπει αρχικά την ενεργοποίηση του EFSF για την αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων και στη συνέχεια την ενεργοποίηση του ESM τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται να έχει το «πράσινο φως» από τη Γερμανία. Από την πλευρά της, πάντως, η γερμανική Bundesbank έσπευσε να επαναλάβει τη διαφωνία της κατά της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αντικρούοντας όσους έσπευσαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις Ντράγκι ως προθυμία της Τράπεζας για νέο γύρο αγορών ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή