Υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους οι ξένες τράπεζες στην Κίνα

Υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους οι ξένες τράπεζες στην Κίνα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, μετά από πολλή προσπάθεια να εδραιωθούν στην κινεζική αγορά, κατάφεραν επιτέλους να βρουν τον ρυθμό τους.

Σύμφωνα με νέα έρευνα της PwC, οι 181 ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα υπερδιπλασίασαν τα κέρδη τους το 2011 σε 16,73 δισ. γουάν, σε σχέση με το 2010 που ανέρχονταν σε 7,78 δισ. Η σημαντική αυτή αύξηση ήταν αποτέλεσμα της υψηλής ζήτησης για δανειοδότηση από πολυεθνικούς οργανισμούς που επεκτείνονταν στην αγορά της Κίνας, καθώς και τον αυξανόμενο αριθμό εταιρικών πελατών του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Η διεθνοποίηση του γουάν μέσω της υψηλής ζήτησής του σε συναλλαγές παραγώγων με χρηματοοικονομικά ιδρύματα και εταιρικούς πελάτες συνέβαλε επίσης σε αυτό το αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία αυξήθηκαν κατά 24% φτάνοντας τα 2,15 τρισ. γουάν.

Αυξημένα έσοδα

Παρά τη φαινομενική επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, οι ξένες τράπεζες εκτιμούν ότι τα ετήσια έσοδά τους θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 20% μέχρι το 2015.

«Οι ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχουν σημειώσει πολύ καλές επιδόσεις παρά τα διάφορα εμπόδια που αντιμετώπισαν, όπως τα ανώτατα όρια δανεισμού και ο σχετικά αργός ρυθμός έγκρισης νέων υποκαταστημάτων. Παράλληλα με την ανοδική πορεία των κερδών τους και τα συνολικά περιουσιακά τους στοιχεία, έχουν κατακτήσει και ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς σε σημαντικές αγορές όπως είναι της Σαγκάης (12% το 2011). Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό», σχολιάζει ο Μέρβιν Τζέικομπ, επικεφαλής της PwC στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Η Κίνα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται από την παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων, προς μια οικονομία που στηρίζεται στην εγχώρια κατανάλωση. Αυτό δίνει νέες ευκαιρίες για τις ξένες τράπεζες να εισχωρήσουν σε αναδυόμενους κλάδους της αγοράς, όπως είναι ο κλάδος της πληροφορικής και της καθαρής ενέργειας, καθώς αυτοί θα αναπτύσσονται. Επιπλέον, θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τη διεθνή εξειδίκευσή τους, καθώς όλο και περισσότερες κινεζικές εταιρείες προσβλέπουν σε επέκταση εκτός συνόρων. Για να το αξιοποιήσουν αυτό, θα χρειαστεί μια διαφορετική και πιο στοχευμένη προσέγγιση στη στρατηγική που ακολουθούν για την Κίνα», προσθέτει ο κ. Τζέικομπ.

Οι ξένες τράπεζες έχουν θέσει στο στόχαστρο τέσσερις τομείς που αναμένεται να αναπτυχθούν: τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις πολυεθνικές εταιρείες και τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η επιταχυνόμενη αύξηση στον αριθμό των ατόμων στην Κίνα που έχουν συσσωρεύσει πλούτο έχει ωθήσει κάποιες ξένες τράπεζες να ανανεώσουν και να αναπτύξουν τους τομείς της παροχής λιανικών υπηρεσιών και της διαχείρισης πλούτου. Η συνεχής επέκταση του γουάν διεθνώς και η αναδιάρθρωση των επιτοκίων θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ανταλλαγή νομισμάτων και κερδοσκοπία μέσω της διαχείρισης χρηματοοικονομικών πόρων για τις κινεζικές εξαγωγικές/εισαγωγικές επιχειρήσεις.

Ανησυχία

Οπως και στο παρελθόν, το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις 41 ξένες τράπεζες που συμμετείχαν στην έρευνα. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, οι σημαντικότεροι ρυθμιστικοί περιορισμοί που θα ήθελαν να χαλαρώσουν είναι η αναδοχή ομολόγων, η πρόσβαση στην αγορά παραγώγων και την αγορά διαχείρισης πλούτου, το χαμηλό ανώτατο όριο χρηματοδοτήσεων εξωχώριων εταιρειών, η συμμετοχή στο σύστημα CNAPS (το σύστημα διακανονισμού σε συνεχή χρόνο που εφαρμόζει η Κίνα) και η ίση μεταχείριση στο πρόγραμμα εγχώριων θεσμικών επενδυτών (QDII). Σε εντυπωσιακό βαθμό, οι συμμετέχοντες στην έρευνα θεωρούν την Κινεζική Ρυθμιστική Επιτροπή του Τραπεζικού Κλάδου (CBRC) την πιο βοηθητική ρυθμιστική αρχή σε σχέση ακόμη και με τις αντίστοιχες αρχές των χωρών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή