Νομίσματα που ευνοήθηκαν από την κρίση

Νομίσματα που ευνοήθηκαν από την κρίση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την έναρξη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007, οι τιμές των μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων έχουν παρουσιάσει εντονότατες αυξομειώσεις. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, για τις οποίες έχουμε αναπτύξει ένα ιδιόμορφο δείκτη, τον Bic Mac, για να υπολογίσουμε αν τα νομίσματα βρίσκονται πιο κοντά στη δίκαιη πραγματική τους αξία, σε σχέση με το 2007. O δείκτης Big Mac βασίζεται στη θεωρία της ισοδύναμης της αγοραστικής αξίας βάσει της οποίας το ίδιο καταναλωτικό αγαθό πρέπει να έχει το ίδιο κόστος σε δολάρια σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ουσιαστικά το γνωστό χάμπουργκερ Big Mac θα πρέπει να κοστίζει το ίδιο σε δολάρια σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί δηλαδή τον δείκτη της δίκαιης αξίας της εν λόγω ισοτιμίας.

Για παράδειγμα, στις τρέχουσες ισοτιμίες, ένα Big Mac, το οποίο πωλείται για 4,33 δολάρια στις ΗΠΑ, κοστίζει μόλις 2,29 δολάρια (75 ρούβλια) στη Ρωσία, ενώ στη Βραζιλία φτάνει τα πέντε δολάρια (10 ρεάλ). Συνεπώς, το δολάριο αγοράζει περισσότερα Big Mac στη Ρωσία, σε μία ένδειξη ότι το ρούβλι είναι σχετικά φθηνό, σε αντίθεση με το ρεάλ της Βραζιλίας. Από την έναρξη της κρίσης έχουν υπάρξει αρκετές μεταβολές όσον αφορά τον δείκτη Big Mac ανά χώρα. Παραδείγματος χάριν, το αυστραλιανό δολάριο, θεωρείται πλέον κατά 8% υπερτιμημένο, σε αντίθεση με την αρχή της κρίσης που ήταν 14% υποτιμημένο. Στα πρώτα στάδια της κρίσης, οι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες τράπεζες της Αυστραλίας αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές, ενώ, πρόσφατα, το νόμισμα έχει επωφεληθεί τόσο από το άλμα στις τιμές των εμπορευμάτων όσο και από τις ισχυρές εξαγωγές προς την Κίνα. Στον αντίποδα η βρετανική στερλίνα είναι πλέον υποτιμημένη, δεδομένου ότι η χρηματοπιστωτική βιομηχανία της, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της συνολικής οικονομίας, έχει βρεθεί στο επίκεντρο των πρόσφατων αναταραχών, ενώ η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών της, η Ευρωζώνη, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή