ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συρρίκνωση στις αποδόσεις ομολόγων περιφέρειας της Ευρωζώνης, ενίσχυση του ευρώ

Αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού των χωρών της λεγόμενης περιφέρειας της Ευρωζώνης, άνοδος των περισσότερων αγορών και ενίσχυση του ευρώ καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας που διανύσαμε μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι που δημιούργησαν προσδοκίες στις αγορές ότι η Κεντρική Τράπεζα ενδεχομένως παρέμβει πιο δυναμικά για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης χρέους. Χαρακτηριστικά, μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο στο Λονδίνο την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κάνει ό,τι χρειαστεί εντός του πλαισίου των αρμοδιοτήτων της για να προστατευτεί το ευρώ, δημιουργώντας εντυπώσεις για ενδεχόμενη εκ νέου ενεργοποίηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, νέα μείωση των επιτοκίων είτε νέα ένεση μακροπρόθεσμης ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα.

Οι δηλώσεις του κ. Ντράγκι έλαβαν χώρα δύο μόλις ημέρες μετά τα σχόλια του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Εβαλτ Νοβότνι για ενδεχόμενη έκδοση τραπεζικής άδειας στον μόνιμο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) η οποία θα του εξασφάλιζε τη δυνατότητα άντλησης ρευστού από την ΕΚΤ, όπως οι εμπορικές τράπεζες, και θεωρητικά μεγαλύτερη «δύναμη πυρός» από τα 500 δισ. ευρώ που διαθέτει.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο ότι εξετάζεται η αγορά ισπανικών ομολόγων από τον ευρωπαϊκό προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF) οδήγησαν σε συρρίκνωση των περιθωρίων των ομολογιακών αποδόσεων της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικά, το περιθώριο απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας από τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο υποχώρησε κοντά στις 535 μ.β. την Παρασκευή, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων και περίπου 100 μ.β. χαμηλότερα από το νέο ιστορικό υψηλό που είδαμε στις αρχές της εβδομάδας. Θετική επίδραση δέχθηκε και το ευρώ το οποίο βρέθηκε στο τέλος της εβδομάδας σε επίπεδα υψηλότερα από τα 1,2300 δολάρια ΗΠΑ μετά από πτώση στα 1,2040 λίγες ημέρες νωρίτερα, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών. Εντούτοις, δεδομένης της απουσίας συγκεκριμένων δεσμεύσεων για ριζική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους άμεσα καθώς και των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας της Ευρωζώνης, το αίσθημα των επενδυτών παραμένει εύθραυστο.