Αποδόσεις

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πετρέλαιο

Από τα 88 δολάρια το βαρέλι ξεκίνησε η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη και ακολούθησε ανοδική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε επίπεδα άνω των 89,5 δολ. που βρισκόταν την Παρασκευή. Καθοριστικό ρόλο στην ήπια άνοδο του πετρελαίου είχε η δέσμευση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να αναλάβει όλες τις απαραίτητες δράσεις για στήριξη της Ευρωζώνης. Η τιμή του αργού υποχώρησε στο χαμηλότερο σημείο του έτους στα τέλη του Ιουνίου και έκτοτε ακολουθεί ανοδική πορεία λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων μεταξύ Ιράν και Δύσης, αλλά και τις ανησυχίες για την κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο, απέχει 20% από τα υψηλό του έτους που είχε καταγράψει στις αρχές Μαρτίου, γεγονός που αποδίδεται στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση πετρελαίου.

Πέρασε τα 1.600 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός

Πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 1.600 δολαρίων ανά ουγγιά διαμορφωνόταν χθες η τιμή του χρυσού, καταγράφοντας έτσι τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι η τράπεζα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει την Ευρωζώνη.

Τα σχόλια του επικεφαλής της ΕΚΤ ενίσχυσαν το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθιστώντας έτσι πιο ελκυστικά τα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια. Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους μήνες, το πολύτιμο μέταλλο κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το ευρώ και τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου, καθώς η συνεχιζόμενη κρίση χρέους της Ευρωζώνης έχει περιορίσει ελαφρώς την ιδιότητα του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο, με τους επενδυτές να προτιμάνε περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο, το γιεν και τα αμερικανικά ομόλογα.

Οι επενδυτές ανέμεναν με ενδιαφέρον τα στοιχεία για την ανάπτυξη β’ τριμήνου των ΗΠΑ, τα οποία θα παρέχουν κάποια ένδειξη για τις επόμενες κινήσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Fed. Η τιμή του χρυσού κατέγραφε ανοδική πορεία άνω του 2% κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Reuters

Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου

Υποχώρησαν οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, ενώ για πρώτη φορά μετά πολύ καιρό σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν και τα γερμανικά ομόλογα με ταυτόχρονη υποχώρηση και του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η υποχώρηση των γερμανικών ομολόγων οφείλεται στην υποβάθμιση της αξίας τους από τον οίκο Moody’s. Στην ελληνική αγορά, η αξία των συναλλαγών παρέμεινε αναιμική και δεν ξεπέρασε τα 5 εκατ. Το ελληνικό ομόλογο λήξης 24 Φεβρουαρίου 2023 εμφανίζει τιμή αγοράς και πώλησης 16,80 μ.β. και απόδοση στο 25,65%. Το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων διαμορφώθηκε στις 2.565 μονάδες βάσης. Το 10ετές γερμανικό με λήξη τον Ιούλιο του 2022 είχε τιμή στις 103,95 μονάδες και απόδοση στο 1,32%. Την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει η διοίκηση της ΕΚΤ όπου εκτιμάται ότι θ’ αφήσει αμετάβλητο στο 0,75% το βασικό επιτόκιο του ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή