ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συζητήσεις για στήριξη 300 δισ. στην Ισπανία

Η Μαδρίτη παραδέχθηκε για πρώτη φορά σε κατ’ ιδίαν συζήτηση του Ισπανού υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του πως ίσως χρειαστεί πακέτο διάσωσης ύψους 300 δισ. ευρώ αν το κόστος του δανεισμού της παραμείνει σε απαγορευτικά υψηλά επίπεδα.

Την είδηση, την οποία έσπευσε να διαψεύσει η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης αλλά και η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ανέφερε το Ρόιτερς, επικαλούμενο αξιωματούχο της Ευρωζώνης.

Αφορά συζήτηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Λούις ντε Γκίντος, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Τρίτη, όταν οι αποδόσεις των δεκαετών ισπανικών ομολόγων είχαν εκτιναχθεί στο 7,6%.

Η ίδια πηγή αναφέρει πως η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών δεν ήταν θετική καθώς ο κ. Σόιμπλε ήταν απρόθυμος να εξετάσει οποιαδήποτε διάσωση της Ισπανίας προτού ενεργοποιηθεί ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης (ESM). Η ενεργοποίηση του ESM εξαρτάται, όμως, από τη σχετική απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας, που θα αποφανθεί οριστικά τον Σεπτέμβριο.