Η HSBC αντιμέτωπη με πρόστιμα 1,6 δισ. ευρώ σε ΗΠΑ-Βρετανία

Η HSBC αντιμέτωπη με πρόστιμα 1,6 δισ. ευρώ σε ΗΠΑ-Βρετανία

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πρόστιμα 2 δισ. δολαρίων (1,6 δισ. ευρώ) σε ΗΠΑ και Βρετανία είναι αντιμέτωπη η HSBC. Μειωμένη κατά 3% εκτιμάται ότι θα είναι η κερδοφορία της στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου, λόγω προστίμου 700 εκατ. δολαρίων ή 571 εκατ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα καταβάλει στις αμερικανικές αρχές. Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός HSBC απολογήθηκε δημόσια για τους ανεπαρκείς ελέγχους που διενήργησε σε συναλλαγές οι οποίες συνδέονταν με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εμπόριο ναρκωτικών στο Μεξικό.

Επιπροσθέτως, η HSBC προβλέπει ότι θα χρειαστεί να καταβάλει 1,3 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις πελατών λόγω της παραπλανητικής πώλησης συμβολαίων ασφάλισης για την αποπληρωμή δανείων (PPI) και προϊόντων αντιστάθμισης του κινδύνου από τις διακυμάνσεις επιτοκίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βρετανία.

Στις ΗΠΑ έχουν, επίσης, ασκηθεί αστικές αγωγές εις βάρος της HSBC στο πλαίσιο του σκανδάλου για τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων Libor και Εuribor. Το σκάνδαλο αυτό έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις, απασχολώντας τις αρμόδιες αρχές από την Ευρώπη μέχρι την Ασία.

Οπως διευκρίνισε ο Στιούαρτ Γκάλιβερ, διευθύνων σύμβουλος της HSBC, στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, το ύψος του προστίμου

(700 εκατ. δολάρια) δεν είναι παρά μια εκτίμηση της ίδιας της τράπεζας, βάσει των επιβαρυντικών στοιχείων που διαθέτουν οι ρυθμιστικές αρχές του κλάδου και οι νομικές υπηρεσίες του ομοσπονδιακού κράτους εις βάρος της. Στις αρχές Ιουλίου, η αμερικανική Γερουσία δημοσίευσε έκθεση όπου παρατίθενται στοιχεία για ελλιπείς ελέγχους της HSBC σε συναλλαγές ύποπτες για ξέπλυμα χρήματος την περίοδο 2006-2010. Προκειμένου να εξομαλύνει το πλήγμα που δέχεται το κύρος της, η HSBC ανακοίνωσε ότι «λυπούμαστε για τα λάθη του παρελθόντος σε σχέση με τους ελέγχους για το ξέπλυμα χρήματος. Είναι προτεραιότητα της διοίκησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση του κινδύνου».

Ο κ. Γκάλιβερ ανέλαβε τη διοίκηση του ομίλου προ 18 μηνών, αντικαθιστώντας τον Στέφεν Γκριν, ο οποίος είναι νυν υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Συντηρητικών και Φιλελευθέρων. Η αντιπολίτευση ζήτησε, μάλιστα, να λογοδοτήσει ο λόρδος Γκριν για τις πράξεις του ως διευθύνων σύμβουλος της HSBC από το 2003 μέχρι το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή