Η S&P βλέπει συρρίκνωση κατά 0,6% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2012

Η S&P βλέπει συρρίκνωση κατά 0,6% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το 2012

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνη η εικόνα της Ευρωζώνης σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προς τα κάτω εκτιμήσεις της Standard & Poor’s για την ανάπτυξη, που δείχνουν ήδη να τις επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία για το οικονομικό κλίμα αλλά και την ύφεση που βαθαίνει στην Ισπανία.

Σε έκθεσή της που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, η S&P’s προβλέπει πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,6% το τρέχον έτος και θα σημειώσει ανάπτυξη μόλις 0,4% το επόμενο. Στις προηγούμενες εκτιμήσεις της μιλούσε για μηδενική ανάπτυξη το 2012 και για ανάπτυξη 1% το 2013. Παράλληλα, όμως, ο εν λόγω οίκος δίνει 40% πιθανότητες για διπλή βουτιά των οικονομιών της Ευρωζώνης μέσα στο επόμενο έτος, ιδιαίτερα αν η ανώμαλη προσγείωση ορισμένων αναδυόμενων αγορών καθυστερήσει την ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου ή αν μια ακόμη από τις χώρες της Ευρωζώνης χάσει την πρόσβαση στις αγορές ή οξυνθεί περαιτέρω η επιβράδυνση της καταναλωτικής ζήτησης. Στην ίδια έκθεση υπογραμμίζει πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κράτη, νοικοκυριά και τράπεζες στην ανεύρεση χρηματοδότησης αποβαίνει εις βάρος της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την S&P’s, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες οδηγούνται σε ύφεση και επηρεάζεται όλο και περισσότερο ο πυρήνας της Ευρωζώνης. Τις εκτιμήσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν άμεσα τα στοιχεία περί της τέταρτης οικονομίας της Ευρωζώνης, της Ισπανίας, που το β΄ τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση αντανακλώντας τον αντίκτυπο της λιτότητας. Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση και οι οικονομολόγοι προειδοποιούν περί του πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές τον Σεπτέμβριο όταν θα ενσωματώσουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 3%. Οπως τονίζουν οι οικονομολόγοι, η αύξηση του ΦΠΑ θα αποδυναμώσει περαιτέρω τη ζήτηση και έμμεσα τις προσπάθειες της κυβέρνησης Ραχόι να δρομολογήσει την ανάκαμψη της οικονομίας, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται αυτομάτως και η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Σημειωτέον ότι το α΄ τρίμηνο του έτους, η Ισπανία διολίσθησε σε ύφεση για δεύτερη φορά από το 2009. Εκτιμάται πως η οικονομία της θα εξακολουθήσει να συρρικνώνεται και το επόμενο έτος, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις περιορίζουν τις δαπάνες, ενώ η κρίση χρέους της Ευρωζώνης πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε εκ νέου τον Ιούλιο, καταγράφοντας την τέταρτη συναπτή πτώση από τον Μάρτιο και το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 34 μηνών, πλησιάζοντας τα επίπεδα στα οποίο είχε κατακρημνισθεί μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στο 87,9 από το 89,9 του Ιουνίου, διαψεύδοντας και τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για διολίσθηση στο 88,7. Η υποχώρηση ήταν γενική σε όλους τους τομείς, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη μεταξύ των βιομηχανιών και των καταναλωτών. Στον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στο -15 από το -8 του Ιουνίου και στον τομέα των υπηρεσιών στο -8,5 από το -7,4. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε, άλλωστε, στο -21,5 από το -19,8. Η επιδείνωση ήταν σημαντική στη Γερμανία, όπου η πτώση ήταν 3,7 μονάδες αλλά και στη Γαλλία όπου η πτώση ήταν 2,3 μονάδες. Σε αντίθετη πορεία, η Ιταλία σημειώνει άνοδο 1,3 μονάδες και η Ολλανδία 0,6 μονάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή