Στο 10% των εσόδων τα πρόστιμα για Euribor

Στο 10% των εσόδων τα πρόστιμα για Euribor

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμα που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το 10% των παγκόσμιων εσόδων τους, πιθανώς, να καταβάλουν οι τράπεζες που συμμετείχαν στη χειραγώγηση του επιτοκίου Euribor σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος. Αρκετές τράπεζες βρίσκονται στο στόχαστρο της επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και εάν αποδειχθεί ότι είναι συνυπεύθυνες, τότε μπορεί να γίνουν και στόχοι μαζικών αστικών αγωγών από επενδυτές. Κάποιες από αυτές ήδη συνεργάζονται, παρέχοντας πληροφορίες σε αντάλλαγμα ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Η Deutsche Bank φέρεται να είναι μια από τις τράπεζες που έχουν υποβάλει στοιχεία στην Κομισιόν.

Αυτά αποκαλύπτουν πληροφορίες του Reuters σε μια πολύκροτη υπόθεση που έχει εκθέσει ακόμη και υψηλούς αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Βρετανίας λόγω ολιγωρίας στην αντιμετώπιση του σκανδάλου. Τα διατραπεζικά επιτόκια καθορίζονται από το μέσον όρο των εκτιμήσεων που υποβάλλουν τράπεζες, καθημερινά. Αποτελούν δε σημείο αναφοράς σε συναλλαγές 500 τρισ. δολαρίων. Υποψίες για τη χειραγώγηση των διατραπεζικών επιτοκίων πυροδοτήθηκαν το 2008 από την ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης για το σύστημα Libor. Στα τέλη Ιουλίου, μετά από μια τετραετία, η Barclays παραδέχτηκε ότι συμμετείχε με άλλες τράπεζες στη χειραγώγηση του Libor. Κατέβαλε, μάλιστα, πρόστιμα 407 εκατ. ευρώ ή 500 εκατ. δολάρια στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Εμπορευμάτων των ΗΠΑ (CTFC), στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Αρχή Εποπτείας των Αγορών στη Βρετανία (FSA). Αν και η χρηματική ποινή είναι μια από τις υψηλότερες που έχουν επιβληθεί σε τράπεζα, περιλαμβάνει έκπτωση 30% από το αρχικό ποσό λόγω της απόλυτης συνεργασίας της Barclays με τις αρχές. Στις αρχές Ιουλίου, η εφημερίδα Financial Times αποκάλυψε ότι οι Credit Agricole, Deutsche Bank, HSBC και Société Générale βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών για να εξακριβωθεί εάν συμμετείχαν με την Barclays στη συστηματική χειραγώγηση των Libor και Euribor από το 2005 μέχρι το 2009. Στο χθεσινό δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη διερευνά την πιθανότητα κατάχρησης, επίσης, του συστήματος Tibor στο Τόκιο. Στις ΗΠΑ έχουν ασκηθεί αγωγής εις βάρος των Barclays, Deutsche Bank, Lloyds και JPMorgan.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή