Εκτινάχθηκαν οι τιμές σιτηρών και τσαγιού

Εκτινάχθηκαν οι τιμές σιτηρών και τσαγιού

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υψηλότατα επίπεδα εκτινάσσονται οι τιμές των σιτηρών και του τσαγιού λόγω σοβαρής και παρατεταμένης ξηρασίας στις ΗΠΑ και στην Κένυα, αντίστοιχα. Ειδικότερα, η τιμή του τσαγιού τύπου ΒΡ1 (το υψηλότατης ποιότητας μαύρο τσάι) ξεπέρασε τα 4 δολάρια το κιλό, πρώτη φορά τα τελευτία δυόμισι χρόνια. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η τιμή του είχε βρεθεί σε τέτοια επίπεδα και υψηλότερα, στα 5,45 δολ. το κιλό, στα τέλη του 2009. Ο ξηρός καιρός, οι περιορισμένες βροχοπτώσεις και οι παγετοί έχουν επιφέρει πλήγματα στην παραγωγή τσαγιού της Κένυας, της μεγαλύτερης παραγωγού διεθνώς. Παράλληλα, οι μουσώνες στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα έχουν περιστείλει τις προοπτικές παραγωγής τσαγιού στις εν λόγω χώρες.

Σε αντίστοιχη κατάσταση, λόγω μεγάλης ξηρασίας, βρίσκονται και οι ΗΠΑ με αποτέλεσμα οι προμήθειες σε σιτηρά να περιορίζονται, ωθώντας ανοδικά τις τιμές τους – στο Παρίσι, λόγου χάριν, το μαλακό σιτάρι φθάνει τα 261 ευρώ ο τόνος από τα 220 ευρώ ο τόνος τον Μάιο. Επιπλέον, η αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα στην επίσης σιτοπαραγωγό Ρωσία. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει ποσοστώσεις ή να διακόψει τις εξαγωγές της, όπως έπραξε πριν από δύο χρόνια, για να αντεπεξέλθει στη δραστική ελάττωση της παραγωγής της. Σε ορισμένες περιοχές της Ρωσίας, η ανομβρία έχει περικόψει κατά το ήμισυ την παραγωγή σιτηρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή