Στο «κόκκινο» το κόστος δανεισμού του Νότου

Στο «κόκκινο» το κόστος δανεισμού του Νότου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ανησυχητικά υψηλά άνω του 7% διαμορφώθηκαν χθες οι αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων, αν και μετά ελαφρώς υποχώρησαν στο 6,91%. Τα αντίστοιχα ιταλικά άγγιξαν το 6% και υποχώρησαν στο 5,89%, καθώς οι αγορές αντιλαμβάνονται ότι τα περιθώρια δράσης

στενεύουν ασφυκτικά για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Οπως επισημαίνουν αναλυτές, η προσπάθεια του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού για την Ιταλία και την Ισπανία, ενδεχομένως τελικώς να υποχρεώσει τις εν λόγω χώρες να πουλήσουν περισσότερους βραχυπρόθεσμους τίτλους, διογκώνοντας περαιτέρω το χρέος, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί τα προσεχή χρόνια.

Η Ισπανία έχει –από το 2004 και μετά– χρέος με τον βραχύτερο μέσο όρο ωρίμασης, στα 6,3 έτη, γιατί, όπως και η Ιταλία, φέτος δεν έχει εκδώσει 15ετή ή 30ετή ομόλογα. «Κατά κάποιον τρόπο η ΕΚΤ με τις δηλώσεις για πιθανές αγορές βραχείας διάρκειας τίτλων έχει επιδεινώσει την κατάσταση», δηλώνει η Νίκολα Μαρινέλι, η οποία διαχειρίζεται 160 εκατ. δολ. στην Glendevon King Asset Management. «Εστιάζοντας στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, είναι πολύ επικίνδυνο για μια χώρα, εφόσον θα πρέπει κάθε χρόνο, μετά τη λήξη τους, να εκδίδει σε τίτλους μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους της».

Στην περίπτωση της Ιταλίας, η ωρίμαση του χρέους της κατά μέσον όρο είναι 6,7 χρόνια – τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2005. Επίσημος στόχος της είναι να παραμείνει φέτος ελάχιστα κάτω των 7 ετών. «Αποκλιμακώνοντας τις αποδόσεις των βραχείας διάρκειας ομολόγων, προσφέρεται κάποια ανακούφιση στην Ιταλία και την Ισπανία και ένα κίνητρο να εκδώσουν επιπλέον βραχυπρόθεσμους τίτλους», επισημαίνει ο αναλυτής Μαρκ Οσγουαλντ της Monument Securities. «Αρα κτίζεις ένα βουνό χρέους, που πρέπει να καλυφθεί». Η Ισπανία, ειδικά, έχει ήδη ζητήσει από τους μηχανισμούς 100 δισ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξετάσει το σχέδιο Ντράγκι, εάν την εξυπηρετεί. Η Μαδρίτη με τους βραχυπρόθεσμους τίτλους έχει εκδώσει το 72% των σχεδιαζόμενων προς πώληση ομολόγων του 2012. Η πρόταση της ΕΚΤ ίσως εξασφαλίσει πίστωση χρόνου για την κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει τον Οκτώβριο να εξαργυρώσει τίτλους 29 δισ. ευρώ. Το τρέχον έτος η Ισπανία διέθεσε ομόλογα με λήξη έως το 2022, όταν πέρυσι είχε διαθέσει ομόλογα με λήξη το 2024, το 2026, το 2037 και το 2041. Το τελευταίο είχε διατεθεί με μέση απόδοση 6% έναντι του 7,26% χθες στη δευτερογενή αγορά.

Η Ιταλία, τέλος, δεν πούλησε φέτος ομόλογα με λήξη πέραν του 2026. Τελευταία φορά πoυ διέθεσε τίτλους 30ετίας ήταν πέρυσι τον Μάιο με μέσον όρο απόδοσης της τάξεως του 5,43% έναντι του 6,48% χθες στη δευτερογενή αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή