Προς τα κάτω αναθεωρείται η ανάπτυξη της Βρετανίας από την κεντρική τράπεζα

Προς τα κάτω αναθεωρείται η ανάπτυξη της Βρετανίας από την κεντρική τράπεζα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραστικότερες από τις αρχικώς προβλεπόμενες διαγράφονται οι συνέπειες της ευρωπαϊκής κρίσης για τη βρετανική οικονομία, ενώ το αποδυναμωμένο ευρώ επέδρασε αρνητικά στις εξαγωγές της χώρας, ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Παράλληλα, ο διοικητής της ΒοΕ, Μέρβιν Κινγκ, αναφερόμενος στις προσδοκίες μείωσης των επιτοκίων, χαρακτήρισε μια τέτοια κίνηση «αντιπαραγωγική».

Η εξασθενημένη βρετανική οικονομία μπορεί να βελτιωθεί συν τω χρόνω, αλλά φέτος προβλέπεται να παραμείνει στάσιμη. Τα σχετικά δήλωσε με μεγάλη περίσκεψη ο Μέρβιν Κινγκ, ο οποίος αναφέρθηκε σε «θυελλώδεις ανέμους στην οικονομία» και «μαύρα σύννεφα πάνω από τις επενδύσεις».

Κάνοντας μία σύγκριση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είπε ότι, «αντιθέτως με τις εξαιρετικές επιδόσεις της Βρετανίας σε αυτούς, η οικονομία της ακόμα δεν έχει φθάσει σε άριστη φυσική κατάσταση, αλλά θεραπεύεται αργά». Στο πλαίσιο της παρουσίασης της τριμηνιαίας έκθεσης της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό, ο διοικητής της έκανε λόγο για αβέβαιο μέλλον και βραδεία οικονομική πορεία τουλάχιστον επί 3ετία εξαιτίας της επίμονης ευρωπαϊκής κρίσης. «Η συνολική εικόνα δείχνει ότι η παραγωγή στη Βρετανία παραμένει στάσιμη επί δύο χρόνια, ενώ οι ελπίδες ανάκαμψης συνεχώς εξαλείφονται», υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Στην έκθεση της ΒοΕ αναθεωρείται επί τα χείρω η εκτίμησή της για την ανάπτυξη το 2012, κίνηση που, κατά τους αναλυτές, υποδηλώνει πως ίσως διοχετεύσει ρευστότητα στην οικονομία τους επόμενους μήνες. Τον Μάιο είχε προβλέψει 0,8% αύξηση του ΑΕΠ, ενώ χθες την αναθεώρησε σε μηδενικά επίπεδα για το 2012 και προέβλεψε ρυθμό 2% το 2014. Ο δε πληθωρισμός, όπως είπε ο διοικητής της BoE, έχει τόσες πιθανότητες σε μια διετία να διαμορφωθεί άνω του στόχου του 2% όσο και κάτω αυτού. Υπό το πρίσμα αυτό, «δεν υποδηλώνεται ανάγκη για άμεση παρέμβαση στην αγορά», συμπλήρωσε ο Μέρβιν Κινγκ. Πάντως, αναφερόμενος στα επιτόκια του 0,5%, υποβάθμισε τις προσδοκίες για μείωσή τους. «Μια μείωσή τους θα ήταν αντιπαραγωγική, εφόσον δεν θα επέφερε σημαντική διαφορά μεταξύ του να υπάρξει και να μην υπάρξει ανάκαμψη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πιθανότατα θα έβλαπτε κάποιες τράπεζες. Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, χαρακτήρισε απογοητευτική την κατάσταση της οικονομίας,προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση έχει μία ευκαιρία να επικεντρώσει το 110% των προσπαθειών της και της ενέργειάς της στο να την κινητοποιήσει». Η αντιπολίτευση των Εργατικών, εντούτοις, θεωρεί καταστροφικές τις πολιτικές των Συντηρητικών για την οικονομία.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα Funding for Lending, στο πλαίσιο του οποίου παρέχονται χορηγήσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την κυβέρνηση και την BoE, ο Μέρβιν Κινγκ μίλησε θετικά. Προβλέπεται να διατεθούν αρχικά 80 δισ. στερλίνες σε τράπεζες και εταιρείες στεγαστικής πίστης σε επιτόκια χαμηλότερα εκείνων της αγοράς. Ο κ. Κινγκ επισήμανε πως οι πρόωρες ενδείξεις εφαρμογής του προοιωνίζονται πως θα επιδράσει ευμενώς στην οικονομία. «Η συνολική του επίπτωση είναι αβέβαιη, ωστόσο, οι αρχικές ενδείξεις είναι θετικές, με μερικές τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια των δανείων», τόνισε εν κατακλείδι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή