Νέα τροπή στη διαμάχη Google – Οracle

Νέα τροπή στη διαμάχη Google – Οracle

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη τροπή πήρε η δικαστική διαμάχη για θέματα πατέντας μεταξύ της Google και της Οracle, καθώς δικαστήριο των ΗΠΑ ζήτησε από τις δύο εταιρείες να αποκαλύψουν τα ονόματα των δημοσιογράφων, μπλόγκερ και άλλων αναλυτών που είχαν στη μισθοδοσία τους.

Οι δύο εταιρείες θα πρέπει να αποκαλύψουν μέχρι τις 17 Αυγούστου όλες τις πληρωμές που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της περιόδου εκδίκασης της μήνυσης σε δημοσιογράφους που έχουν καλύψει την υπόθεση για τις πατέντες όσον αφορά στο λειτουργικό σύστημα Αndroid.

Ο δικαστής του Σαν Φρανσίσκο Ουίλιαμ Αλσουπ εξέφρασε την «ανησυχία» του για την πιθανότητα οι εταιρείες και οι δικηγόροι τους να έχουν πληρώσει δημοσιογράφους προκειμένου να επηρεάσουν τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες και στο Διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Με αυτόν τον τρόπο το δικαστήριο επιθυμεί να καταστήσει σαφές το αν κάτι που γράφτηκε για την υπόθεση «ενδεχομένως να είχε επηρεαστεί από χρηματικές σχέσεις μεταξύ των εταιρειών». Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Oracle, Ντέμπορα Χέλιντζερ, τόνισε ότι η εταιρεία «έχει ανακοινώσει τα πάντα για το σύνολο των οικονομικών της σχέσεων για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι ήρθε η ώρα για την Google να πράξει αναλόγως».

Σημειώνεται ότι η κορυφαία εταιρεία επιχειρηματικών εφαρμογών Oracle είχε καταθέσει τον Αύγουστο του 2010 μήνυση κατά της Google για παραβίαση πατέντας στη γλώσσα προγραμματισμού Java για συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android, αξιώνοντας μάλιστα αποζημίωση 1 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, τον Μάιο, δικαστήριο της Καλιφόρνιας είχε απορρίψει τις κατηγορίες της Oracle. H Google είχε παρουσιάσει την πρώτη συσκευή Android το 2007, δύο χρόνια δηλαδή πριν η Sun Microsystems περάσει στον έλεγχο της Oracle έναντι 7,4 δισ. δολαρίων. Η Google υποστηρίζει ότι ανέπτυξε το Android από το μηδέν, απορρίπτοντας έτσι τις περισσότερες απαιτήσεις της Oracle. Παρ’ όλα αυτά, έχει ανακοινώσει ότι είναι διατεθειμένη να καταβάλει στην Oracle ένα ποσό έως και 2,8 εκατ. δολάρια για δύο πατέντες, προκειμένου να αποφύγει τυχόν μελλοντικές ζημίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή