Παρών ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης

Παρών ο εφιάλτης της επισιτιστικής κρίσης

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εφιάλτης μιας νέας επισιτιστικής κρίσης ανάλογης εκείνης της διετίας 2007-2008 φαίνεται να επιστρέφει για εκατομμύρια κατοίκους του αναπτυσσόμενου κόσμου, απειλώντας και τις ανεπτυγμένες οικονομίες, καθώς ένα μείγμα ακραίων καιρικών φαινομένων έχει πλήξει την παραγωγή σιτηρών και βασικών ειδών διατροφής, εξωθώντας εκ νέου στα ύψη τις τιμές των τροφίμων. Το πλήγμα ενδέχεται να είναι διπλό για τους φτωχότερους λαούς αν οι τιμές αυξηθούν περαιτέρω από τις πληθωριστικές πιέσεις τις οποίες μπορεί να προκαλέσει μια άνοδος των τιμών του πετρελαίου. Ανήσυχος για το ενδεχόμενο μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή μαύρου χρυσού για να διατηρήσει ψηλά τις τιμές, που χθες σημείωσαν άνοδο, καθώς οι αγορές προεξοφλούν νέα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την προοπτική να γίνουν οι εισαγωγές τροφίμων απρόσιτες στις φτωχές χώρες, των οποίων η παραγωγή δεν επαρκεί για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, η οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προειδοποίησε χθες πως τα αποθέματα των σημαντικότερων ειδών διατροφής θα υποχωρήσουν φέτος για τρίτο συναπτό έτος. Ηδη, οι τιμές των βασικότερων τροφίμων, δημητριακών, γαλακτοκομικών, κρέατος και ζάχαρης, έκαναν τον Ιούλιο άλμα 6,2% έπειτα από υποχώρηση τριών συναπτών μηνών. Ιλιγγιώδεις είναι, άλλωστε, οι αυξήσεις που έχουν σημειώσει στη διάρκεια του έτους οι τιμές των δημητριακών, με το σιτάρι να έχει εκτιναχθεί κατά 41% στα 9,1825 δολάρια το μπούσελ.

Καιρικές συνθήκες

Γενεσιουργός αιτία της μείωσης των αποθεμάτων είναι ο συνδυασμός πληγμάτων που έχει δεχθεί η παραγωγή από τις παρατεταμένες βροχές στη Βραζιλία, την ξηρασία στις ΗΠΑ αλλά και τις δυσχερείς συνθήκες στη Ρωσία. Η ξηρασία που γνώρισαν οι ΗΠΑ τον Ιούνιο ήταν η πλέον παρατεταμένη από τον Δεκέμβριο του 1956, ενώ οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήσαν οι θερμότεροι που έχουν καταγραφεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας, τα αποθέματα καλαμποκιού, σιταριού, σόγιας και ρυζιού θα έχουν μειωθεί πριν από τη συγκομιδή του 2013 συνολικά κατά 1,8% υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η σοδειά στις ΗΠΑ, την πρώτη χώρα στον κόσμο σε εξαγωγές τροφίμων, βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση από το 1988 και το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε στις 11 Ιουλίου πως η εγχώρια παραγωγή καλαμποκιού θα είναι φέτος μικρότερη κατά 12% από τις αρχικές εκτιμήσεις. Αναμένεται, μάλιστα, να προβεί σε νέα επί τα χείρω αναθεώρηση σύντομα. Την ίδια στιγμή κύματα καύσωνα πλήττουν τις σοδειές στην Ευρώπη, ενώ η συγκομιδή αναμένεται να είναι προβληματική στην Ινδία όπου οι βροχοπτώσεις είναι σε επίπεδα κατά 20% χαμηλότερα από τα συνήθη.

Η μη κυβερνητική οργάνωση για την καταπολέμηση της φτώχειας Oxfam επισημαίνει πως από την αρχή του έτους η αύξηση στις τιμές των τροφίμων και η ξηρασία έχουν ήδη προκαλέσει επισιτιστική κρίση στην περιοχή Σαχέλ της δυτικής και κεντρικής Αφρικής πλήττοντας περισσότερους από 18 εκατομμύρια ανθρώπους σε μια έκταση παρόμοια με την επικράτεια των ΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις επιπτώσεις της ξηρασίας στις ΗΠΑ, αυτές επεκτείνονται πέραν της αγροτικής παραγωγής και στην παραγωγή ενέργειας και καυσίμων πλήττοντας την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, καθώς η θερμοκρασία του νερού ανέβηκε σε επίπεδα ακατάλληλα για ψύξη πυρηνικών αντιδραστήρων.

Ο ΟΠΕΚ

Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε χθες πως ενδέχεται να μειώσει έως και κατά 20% την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, επικαλούμενος το δυσοίωνο περιβάλλον στην παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα την επιβράδυνση στην ενεργοβόρα κινεζική οικονομία. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες-μέλη του, μείωσε ήδη την πρόβλεψη για ζήτηση το 2012 και το 2013 κατά 80.000 και 100.000 βαρέλια την ημέρα αντιστοίχως. Η παραγωγή του βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο. Τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 157.000 βαρέλια την ημέρα στα 31,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή