Υποχώρηση πληθωρισμού στην Κίνα, περιθώρια για τόνωση της ανάπτυξης

Υποχώρηση πληθωρισμού στην Κίνα, περιθώρια για τόνωση της ανάπτυξης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευφορία προκάλεσε χθες στις ασιατικές αγορές η είδηση πως επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Κίνα στο 1,8% τον Ιούλιο από το 2,2% του Ιουνίου. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 μηνών και μετέδωσε προσδοκίες για νέα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας, τόσο νομισματικής όσο και δημοσιονομικής φύσης. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το θέμα του πληθωρισμού είναι πολιτικά ακανθώδες στην Κίνα καθώς, όταν επιταχύνεται οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εγκυμονεί τον κίνδυνο των κοινωνικών εκρήξεων. Παράλληλα, όμως, η επιβράδυνσή του ξυπνάει τον φόβο του αποπληθωρισμού και πλήττει τα κέρδη των επιχειρήσεων, εφ’ όσον έχει αποτέλεσμα οι καταναλωτές να αναβάλλουν τις αγορές τους αναμένοντας χαμηλότερες τιμές.

Η γενικότερη εικόνα της κινεζικής οικονομίας στοιχειοθετεί, άλλωστε, ανάγκη για μέτρα τόνωσης. Πέραν του πληθωρισμού, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα στοιχεία που φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή να επιβραδύνεται τον Ιούνιο στο 9,2% από το 9,5% σε μηνιαία βάση, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για ανάκαμψή της. Παράλληλα, επιβραδύνθηκε η αύξηση των λιανικών πωλήσεων στο 13,1% από το 13,7%, ενώ σταθερές στο 20,4% παρέμειναν οι επενδύσεις.

Στα κίνητρα της κινεζικής ηγεσίας προστίθεται, άλλωστε, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 7,6% το δεύτερο τρίμηνο, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης του ασιατικού οικονομικού γίγαντα από την κορύφωση της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009.

Σχολιάζοντας τα τελευταία στοιχεία, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΞινΧουά ανέφερε πως η σταθεροποίηση της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι μακροπρόθεσμη διαδικασία, καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά προβλήματα. Τόνισε ειδικότερα «τα επαναλαμβανόμενα κύματα οικονομικής κρίσης» που έχουν μειώσει την εξωτερική ζήτηση για κινεζικά προϊόντα, καθώς και τους ελέγχους που έχει επιβάλει το Πεκίνο στην αγορά ακινήτων. Αναλυτές της Nomura εκτιμούν πως τα στοιχεία αυτά θα οδηγήσουν σε πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης, δεδομένου, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, έχει υποσχεθεί να θέσει προτεραιότητά του τη στήριξη της οικονομίας. Σημαντική μερίδα αναλυτών εκτιμά, πάντως, πως τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι σαφώς ηπιότερα από εκείνα των περίπου 600 εκατ. δολαρίων που διοχέτευσε το Πεκίνο στην κινεζική οικονομία μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009. Δεν λείπουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν, όπως ο Αντριου Σάλιβαν της Piper Jaffray του Χονγκ Κονγκ, πως η Κίνα έχει μεν «μεγαλύτερα περιθώρια για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, αλλά θα προτιμήσει προς το παρόν να τηρήσει στάση αναμονής». Οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών κατατείνουν, πάντως, σε ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και σταθεροποίησή της το τρίτο τρίμηνο με ισχυρότερη ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή