Επιστρέφει ο εφιάλτης μιας νέας επισιτιστικής κρίσης

Επιστρέφει ο εφιάλτης μιας νέας επισιτιστικής κρίσης

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φαίνεται πως επιστρέφει ο εφιάλτης μιας νέας επισιτιστικής κρίσης ανάλογης εκείνης της διετίας 2007-2008, καθώς ένα μείγμα ακραίων καιρικών φαινομένων έχει πλήξει την παραγωγή σιτηρών και βασικών ειδών διατροφής εξωθώντας εκ νέου στα ύψη τις τιμές των τροφίμων. Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την προοπτική να γίνουν οι εισαγωγές τροφίμων απρόσιτες στις φτωχές χώρες, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προειδοποίησε πως τα αποθέματα των σημαντικότερων βασικών ειδών διατροφής θα υποχωρήσουν φέτος για τρίτο συναπτό έτος. Ηδη οι τιμές των βασικότερων τροφίμων, δημητριακών, γαλακτοκομικών, κρέατος και ζάχαρης, έκαναν τον Ιούλιο άλμα 6,2%. Ιλιγγιώδεις είναι, άλλωστε, οι αυξήσεις που έχουν σημειώσει στη διάρκεια του έτους οι τιμές των δημητριακών με το σιτάρι να έχει εκτιναχθεί κατά 41% στα 9,1825 δολάρια το μπούσελ. Γενεσιουργός αιτία της μείωσης των αποθεμάτων είναι ο συνδυασμός πληγμάτων που έχει δεχθεί η παραγωγή από τις παρατεταμένες βροχές στη Βραζιλία, την ξηρασία στις ΗΠΑ και τις δυσχερείς συνθήκες στη Ρωσία.

Μειώνει παραγωγή ο ΟΠΕΚ

Ανήσυχος για το ενδεχόμενο μείωσης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, ο ΟΠΕΚ μειώνει την παραγωγή μαύρου χρυσού για να διατηρήσει ψηλά τις τιμές, που χθες σημείωσαν άνοδο, καθώς οι αγορές προεξοφλούν νέα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας. Η παραγωγή του βρίσκεται, πάντως, ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή