Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της

Ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν κανένα από τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης δεν είναι εκλυστικό, υπάρχει καλύτερη λύση; Ο Economist έχει υποστηρίξει ότι τα μέλη της Ευρωζώνης πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη συνδυασμένη δύναμή τους προκειμένου να ιδρύσουν μια τραπεζική ένωση και να εγγυηθούν από κοινού ένα ποσοστό του χρέους (όπως και να περιορίσουν τη λιτότητα και να προωθήσουν την ανάπτυξη). Και αυτό το μοντέλο ομοσπονδιακής Ευρώπης θα κοστίσει.

Σχέδιο για τις καταθέσεις

Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η χρηματοδότηση ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου εγγύησης καταθέσεων θα μπορούσε να κοστίσει 300 – 400 δισ. ευρώ, με τη Γερμανία να πληρώνει περίπου το ένα τρίτο του ποσού.

Ωστόσο, το ποσό θα δινόταν εφάπαξ και θα μπορούσε να ανακτηθεί από τις τράπεζες. Η μετατροπή ενός ποσοστού του χρέους σε ευρωομόλογα θα αύξανε το κόστος εξυπηρέτησης του γερμανικού χρέους κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια τον χρόνο.

Ακόμη και αν δίνονταν μερικά ακόμη επιπλέον δάνεια στον Νότο, η διάσωση της Ευρωζώνης θα ήταν φθηνότερη από τη διάλυσή της. Και αυτό χωρίς να υπολογίσουμε το τεράστιο πολιτικό κόστος της διάλυσης, καθώς η Ελλάδα, ας πούμε, θα σάλπαρε για μια νέα βαλκανική κόλαση. Οπότε η λύση μας είναι σε γενικές γραμμές η ίδια με τη λύση που φαίνεται να θέλει η κ. Μέρκελ.

Αμφιβολίες

Ωστόσο, ένα φάρμακο είναι άχρηστο αν ποτέ δεν χρησιμοποιηθεί και οι αμφιβολίες μας ότι αυτό το φάρμακο πράγματι δεν θα χρησιμοποιηθεί αυξάνονται. Το ευρώ θα μπορούσε να έχει σωθεί πολύ καιρό πριν, αν οι πολιτικοί είχαν συμφωνήσει ποιος θα πληρώσει τι ή τι ποσοστό εθνικής κυριαρχίας θα παραχωρήσουν. Ομως, αντί να σπρώξει προς αυτήν την κατεύθυνση, η κ. Μέρκελ επέλεξε να περιμένει, ελπίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποφέρουν ανάπτυξη στη νότια Ευρώπη. Ωστόσο, ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό της κ. Μέρκελ.

Προς τα βόρεια

Η οικονομική αποσύνθεση της νότιας Ευρώπης βαθαίνει και εξαπλώνεται προς τα βόρεια. Η πολιτική γίνεται πικρή, καθώς ο Νότος υποκύπτει στη μεταρρυθμιστική κόπωση και ο βορράς κουράστηκε να διασώζει. Ο λαϊκισμός καθιστά μια μεγάλη συμφωνία ακόμη πιο φευγαλέα. Προς το παρόν η διάλυση του ευρώ είναι πιο επικίνδυνη από τη διάσωσή του. Ομως, αν η κ. Μέρκελ δεν πιέσει καταστάσεις, η επιλογή θα είναι μεταξύ μιας δαπανηρής διάλυσης της Ευρωζώνης σύντομα και μιας πραγματικά καταστροφικής διάλυσης αργότερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή