Ερχεται στην αγορά η «τηλεχειριζόμενη πρίζα»

Ερχεται στην αγορά η «τηλεχειριζόμενη πρίζα»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι σήμερα, όποιος καταναλωτής ήθελε κάποια ηλεκτρική του συσκευή να ξεκινά να λειτουργεί αυτόματα –είτε πρόκειται για το πλυντήριο, ώστε να εκμεταλλευτεί το «νυχτερινό» ρεύμα, είτε για τα φώτα του σπιτιού, για να αποθαρρύνει τους επίδοξους διαρρήκτες– η μόνη επιλογή που είχε ήταν να χρησιμοποιήσει ένα χρονοδιακόπτη πρίζας.

Σε λίγο καιρό, ωστόσο, θα μπορεί να αγοράζει μία «τηλεχειριζόμενη πρίζα», στην οποία θα μπορεί να διακόπτει ή να επιτρέπει την παροχή ρεύματος, ακόμη και από χιλιόμετρα μακριά. Με μόνη προϋπόθεση να έχει στην κατοικία του σύνδεση στο Ιντερνετ και να διαθέτει, εκεί όπου βρίσκεται, ένα «έξυπνο» κινητό Android ή ένα κομπιούτερ, το οποίο θα έχει επίσης πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Οι «τηλεχειριζόμενες πρίζες» πρόκειται να κυκλοφορήσουν σε λίγους μήνες στην αγορά, ενώ η παραγωγή τους θα γίνεται από τη γερμανική εταιρεία Embedded Brains. Υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των πριζών είναι επιστήμονες από δύο διαφορετικά τμήματα, στο Μόναχο και στην Κολωνία, του Ινστιτούτου Fraunhofer. Οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν στις πρίζες εξοπλισμό που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν το οικιακό δίκτυο για να «μπαίνουν» στο Διαδίκτυο.

Ετσι, όταν ο κάτοχος του σπιτιού θα θέλει να ενεργοποιήσει ή να απενεργοποιήσει τη συσκευή που συνδέεται σε μία τέτοια πρίζα, το μόνο που θα έχει να κάνει είναι να «μπει» μέσω οποιουδήποτε υπολογιστή στην αντίστοιχη ιστοσελίδα και να δώσει τη σχετική εντολή. Η διαδικασία θα είναι ακόμη πιο εύκολη αν διαθέτει ένα smartphone Android, αφού οι επιστήμονες θα αναπτύξουν γι’ αυτό τον σκοπό μία εφαρμογή για τα κινητά τηλέφωνα που βασίζονται στο λειτουργικό της Google.

Η δυνατότητα τηλεχειρισμού έγινε πραγματικότητα χάρις στο νέο ιντερνετικό πρωτόκολλο IPv6, το οποίο επιτρέπει στους επιστήμονες να δώσουν μία μοναδική διεύθυνση IP σε κάθε πρίζα. Η «γέφυρα επικοινωνίας» του χρήστη και της πρίζας είναι το ρούτερ του σπιτιού, στο οποίο ο χρήστης θα πρέπει να προσθέσει ένα ειδικό USB στικ. Από κοινού το ρούτερ και το USB στικ θα αναλαμβάνουν τη διακίνηση των απαραίτητων δεδομένων, η οποία μάλιστα θα γίνεται αμφίδρομα, έτσι ώστε και η πρίζα να μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες στον χρήστη, σχετικά με το ρεύμα που έχει καταναλώσει ή το χρονικό διάστημα που είναι ενεργοποιημένη. Μία λειτουργία, που μέχρι σήμερα δεν προσέφερε καμία άλλη ανάλογη τεχνολογία.

Προς το παρόν, ο μόνος περιορισμός που υπάρχει είναι ότι η πρίζα δεν θα πρέπει να απέχει παραπάνω από 30 μέτρα από το ρούτερ. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να αντιμετωπίσουν αυτό το μειονέκτημα, αναπτύσσοντας μια αναβαθμισμένη εκδοχή των πριζών που θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Γι’ αυτό, πάντως, που θα πρέπει να είναι βέβαιοι όσοι αγοράσουν το προϊόν της Embedded Brains είναι ότι το σύστημα είναι απαραβίαστο. Οι ειδικοί από το Fraunhofer φρόντισαν ώστε το σύστημα να χρησιμοποιεί αναβαθμισμένη κρυπτογράφηση, για να είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρεμβληθεί κάποιος χάκερ, παίρνοντας υπό τον έλεγχό του τη λειτουργία της πρίζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή