Δεν εμφανίζει σημάδια «φούσκας» η γερμανική κτηματαγορά

Δεν εμφανίζει σημάδια «φούσκας» η γερμανική κτηματαγορά

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γερμανική αγορά κατοικίας βιώνει μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της με την επενδυτική δραστηριότητα να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο από χρόνο σε χρόνο, ένεκα της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και οι Γερμανοί οικονομολόγοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το συμπέρασμα του οικονομικού ινστιτούτου της Κολωνίας, Institut der deutschen Wirtschaft, η αγορά κατοικίας δεν εμφανίζει σημάδια σχηματισμού «φούσκας» ακινήτων, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αντανακλούν τα θεμελιώδη οικονομικά χαρακτηριστικά της Γερμανίας, αλλά και την επιθυμία των επενδυτών να βρουν ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πάντως, η γερμανική κτηματαγορά μόνο συνηθισμένη δεν είναι σε αυξήσεις τιμών της τάξεως του 5% ετησίως στην αγορά κατοικίας, καθώς επί χρόνια, ακόμα και όταν η οικονομία αναπτυσσόταν με ταχύτερους ρυθμούς, οι τιμές ήταν στάσιμες, ή ακόμα και αρνητικές. Την ίδια περίοδο, οι τιμές στις αγορές κατοικίας του ευρωπαϊκού νότου, της Ιρλανδίας, της Γαλλίας και άλλων χωρών αυξάνονταν με διψήφια ποσοστά ετησίως. Ενας από τους βασικούς λόγους της αντίστασης της γερμανικής αγοράς στις μεγάλες αυξήσεις οφείλεται στις καταναλωτικές συνήθειες των Γερμανών πολιτών. Οι τελευταίοι δεν έχουν ως διακαή τους πόθο την απόκτηση κατοικίας, σε αντίθεση με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα. Ετσι, το ποσοστό ιδιοκατοίκησης στη Γερμανία είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε., με μόλις 45% των Γερμανών να έχουν ιδιόκτητο ακίνητο. Αντιθέτως, στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη η ανάπτυξη μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών (τουλάχιστον 100 διαμερισμάτων) από ομίλους ανάπτυξης ακινήτων, με τη διαχείριση των κτιρίων να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου της Κολωνίας, η πρόσφατη αύξηση των τιμών οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η επάνοδος της αστικοποίησης, της συγκέντρωσης δηλαδή όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις. Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, για βελτίωση των κοινωνικών επαφών με άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους, αλλά και για εξοικονόμηση καυσίμων. Ενας ακόμα λόγος που έχει τροφοδοτήσει την αύξηση των τιμών των κατοικιών είναι ο χαρακτήρας επενδυτικού καταφυγίου που έχει η γερμανική αγορά ακινήτων, παροτρύνοντας πολλούς επενδυτές στην πραγματοποίηση αγορών, ιδίως σε μεγάλες πόλεις, όπως το Μόναχο και το Αμβούργο.

Οι τελευταίοι προτιμούν την αγορά κατοικίας, σε σχέση με την ανασφάλεια που γεννούν οι επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα, ιδίως κάποιας χώρας της Ευρωζώνης, αλλά και τις ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις που παρέχουν οι καταθετικοί λογαριασμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή