Νέα μείωση στις τιμές κατοικιών κατά 1,1% τον Ιούνιο στην Ιρλανδία

Νέα μείωση στις τιμές κατοικιών κατά 1,1% τον Ιούνιο στην Ιρλανδία

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των κατοικιών στην Ιρλανδία τον Ιούνιο κατέγραψαν νέα μείωση, καθώς με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, οι τιμές υποχώρησαν εκ νέου κατά 1,1% σε σχέση με τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση, η μείωση διαμορφώνεται σε 14,4%. Τον Μάιο πάντως είχε καταγραφεί η πρώτη αύξηση των τιμών (+0,2%) σε μηνιαία βάση, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια συνεχούς κάμψης. Μάλιστα, στο Δουβλίνο, οι τιμές είχαν ξεκινήσει την ανοδική τους τάση ήδη από τον Μάρτιο, οδηγώντας αρκετούς στην εκτίμηση ότι ενδεχομένως να πλησιάζει η ολοκλήρωση του καθοδικού κύκλου. Ωστόσο, τον Ιούνιο, οι τιμές στην πρωτεύουσα υποχώρησαν εκ νέου, κατά 0,8%, ενώ σε ετήσια βάση παρέμειναν 16,4% χαμηλότερα, έναντι του αντίστοιχου μήνα του προηγούμενου έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2007, όταν και «έσπασε η φούσκα» στην αγορά κατοικίας της Ιρλανδίας, οι τιμές έχουν καταρρεύσει. Στο Δουβλίνο, οι αξίες των διαμερισμάτων βρίσκονται σε επίπεδα 62% χαμηλότερα, ενώ λίγο ηπιότερη είναι η μείωση των τιμών των μονοκατοικιών, καθώς έχει διαμορφωθεί σε 56%.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Ιρλανδίας, η μείωση αγγίζει το 47%, ενώ στο σύνολο της χώρας (μαζί με το Δουβλίνο), οι τιμές έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 50%, με αποτέλεσμα η χώρα να πρωταγωνιστεί αρνητικά σε όλους τους δείκτες παρακολούθησης των τιμών των κατοικιών παγκοσμίως, δείγμα των υπερβολών που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή