Πτώση στα ενοίκια γραφείων στις Βρυξέλλες

Πτώση στα ενοίκια γραφείων στις Βρυξέλλες

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνέπειές της στα ενοίκια και στις αποδόσεις των επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, αποθηκευτικά κέντρα) έχει η κρίση χρέους της Ευρωζώνης, καθώς δεν είναι λίγες οι αγορές όπου σημειώνονται μειώσεις ενοικίων. Οσον αφορά τις αξίες των ακινήτων, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Knight Frank, παρέμειναν σχετικά σταθερές στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών πόλεων.

Από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη πτώση των ενοικίων, ξεχωρίζουν οι Βρυξέλλες με κάμψη της τάξεως του 6,8% και η Βαρκελώνη με μείωση κατά 5,9%. Μικρότερη υποχώρηση κατά 1% και 0,6% σημείωσαν, αντίστοιχα, τα ενοίκια γραφείων σε Μιλάνο και Δουβλίνο. Οσον αφορά άλλες πόλεις, όπου μέχρι πρότινος σημειώνονταν αυξήσεις των τιμών, όπως για παράδειγμα στο Παρίσι, τη Βαρσοβία, τη Στοκχόλμη και τη Μόσχα, κατά το δεύτερο τρίμηνο, καταγράφεται «κόπωση» της αγοράς, με αποτέλεσμα οι τιμές να παραμένουν σταθερές.

Οσον αφορά τις αποδόσεις, ενισχύθηκαν ελαφρώς και διαμορφώθηκαν σε 5,62% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δείγμα της σταδιακής αποδυνάμωσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ετσι, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω διόρθωση των τιμών κατά τα επόμενα τρίμηνα, ιδίως στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της υφιστάμενης κρίσης. Μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση, ενδεχομένως η αγορά να βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης καμπής, καθώς δεδομένης της απουσίας κάποιων προοπτικών ταχείας επίλυσης της κρίσης χρέους, είναι λίαν πιθανό το ενδεχόμενο ταχείας επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, με έντονη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και κάμψη των ενοικίων σε όλο και περισσότερες πόλεις της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή