ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάρλος Σλιμ: Σταθερά ο πλουσιότερος άνθρωπος

Ο Κάρλος Σλιμ Ελού, όπως είναι το πλήρες όνομά του, παραμένει ο πλουσιότερος άνδρας στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg και την κατάταξη του Forbes. Διατηρεί τον τίτλο του, υπερσκελίζοντας τον μέχρι πριν από λίγο καιρό κορυφαίο και νυν δεύτερο, Μπιλ Γκέιτς. Ο Μεξικανός μεγιστάνας είχε προσφάτως αποπειραθεί να επεκτείνει την παρουσία του και στη Γηραιά Ηπειρο, αλλά οι μέτοχοι του τηλεπικοινωνικού ομίλου του America Μovil απέρριψαν τα σχέδιά του. Στόχος του Κ. Σλιμ ήταν να εξασφαλίσει μερίδιο σχεδόν 28% στην ολλανδική πρώην κρατική μονοπωλιακή Royal KPN, καθώς η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών της America Movil αρχίζει να μειώνεται στο Μεξικό και στη Βραζιλία. Στο παρελθόν, ο κ. Σλιμ είχε διερευνήσει πιθανές εξαγορές δραστηριοτήτων στις τηλεπικοινωνίες στην Ισπανία και την Ιταλία.

Ο 72χρονος Μεξικανός, του οποίου η περιουσία διαμορφώνεται στα 74,1 δισ. δολ. χάρις στη συνδρομή της America Movil τουλάχιστον κατά το ήμισυ, έχει και ενεργό δράση στην κοινωνία. Πολέμιος της φτώχειας με την παροχή κινήτρων και όχι ελεημοσύνης, έχει συστήσει τα ιδρύματα Carlos Slim Foundation και Telmex Foudation με παρεμβάσεις στην Κ. και τη Ν. Αμερική. (Reuters, Βloomberg)

Τζίνα Ράινχαρτ: Εξορύξεις και ΜΜΕ στην Αυστραλία

Ορισμένοι, όπως το Bloomberg, θεωρούν ότι δεν έχει ακόμη καταλάβει την πρώτη θέση παγκοσμίως και άλλοι πως το έχει ήδη κατορθώσει. Η Αυστραλέζα Τζίνα Ράινχαρτ, η οποία ήδη θεωρείται η πλουσιότερη γυναίκα της Ασίας, έχει συγκεντρώσει από τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες πλούτο 28,6 δισ.δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του αυστραλιανού περιοδικού BRW έναντι της σχετικά λιγότερο ζάπλουτης Αμερικανίδας Κρίστι Γουόλτον, της ιδρυτικής οικογένειας της Wal-Mart, με περιουσία 26 δισ. δολ. Εντούτοις, κατά τη λίστα του Bloomberg, η κ. Γουόλτον είναι η πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου με περιουσία 29,8 δισ. δολ. έναντι των 19,9 δισ. δολ. της κ. Ράινχαρτ.

Η Τζίνα Ράινχαρτ, η οποία ελέγχει τον οικογενειακό όμιλο Hancock Prospecting στον κλάδο της εξόρυξης και έχει συμμετοχές και σε ΜΜΕ, ευνοήθηκε από τις ξένες επενδύσεις στην εταιρεία της, την αύξηση της παραγωγής πρώτων υλών και την άνοδο στις τιμές των σιδηρομεταλλευμάτων.

Πέραν τούτων, η κ. Ράινχαρτ θα πρέπει να αντιμετωπίσει αφενός τα παιδιά της σε μια νομική διαμάχη, αφετέρου, τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστραλίας, οι οποίες της ζητούν να δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη μη εισηγμένη Hancock. (Reuters, A.P., Βloomberg)

Αμάνθιο Ορτέγα: Αλμα στον πλούτο πέτυχε ο κ. Ζara

Ο «μπαμπάς της Ζara», ο Ισπανός μεγαλοπειχειρηματίας Αμάνθιο Ορτέγα, έχει αναδειχθεί πλέον στον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, βάσει του δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg. Η αύξηση της περιουσίας του κατά 32% φέτος, στα 46,6 δισ. δολ., εξοβέλισε από την τρίτη θέση τον αειθαλή γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ. Ο τελευταίος, πρόεδρος του ομίλου συμμετοχών Berkshire Hathaway, διατηρεί περιουσία 45,7 δισ. δολαρίων.

Ο Αμάνθιο Ορτέγα εμφανίζεται και ως ο πλουσιότερος Ευρωπαίος. Συγκρότησε τον όμιλο ένδυσης και υπόδυσης της Inditex με πολλά επιμέρους εμπορικά σήματα πέραν της Zara, όπως τα Pull & Βear, Μassimo Dutti κ.ά. Διαβλέποντας τα όρια ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στη Γηραιά Ηπειρο λόγω του ότι συγκροτείται από ώριμες αγορές, τις επεξέτεινε στις αναδυόμενες οικονομίες. Την ώρα που η Ισπανία βουλιάζει υπό το βάρος των επαχθών χρεών της, ένα «άξιο τέκνο» της κερδοφορεί και πληρώνει όσα τού αναλογούν στο κράτος. Βέβαια, το ερώτημα είναι κατά πόσον o κ. Ορτέγα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα του, καθώς προτιμά να ανοίγει τα περισσότερα νέα καταστήματα κυρίως στην Κίνα. Ο όμιλος Inditex διατηρεί περισσότερα από 5.000 καταστήματα διεθνώς. (Reuters, A.P., Bloomberg)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή