Ανησυχία από την επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας

Ανησυχία από την επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βραδύτερος ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα επηρέασε χθες δυσμενώς τις διεθνείς αγορές. Οι βασικοί δείκτες στην αμερικανική αγορά κινούνταν σε αρνητικό έδαφος έπειτα από πέντε εβδομάδες κερδών, καθώς τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ιαπωνία αναθέρμαναν τους φόβους για μια επιβράδυνση της διεθνούς οικονομίας. Ειδικότερα, η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 1,4% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, όταν το προηγούμενο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου είχε επεκταθεί εντυπωσιακά κατά 5,5%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι οι εξαγωγές ελαττώθηκαν εξαιτίας της αδύναμης παγκόσμιας ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Σημειώνεται πως ήταν το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Πάντως, οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Dow Jones Newswire είχαν κάνει λόγο για μια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7% έναντι του σημειωθέντος 1,4% σε ετήσια βάση. Με την ανάπτυξη στον ρυθμό αυτό αποτυπώνονται τα εμπόδια τα οποία καλείται να υπερσκελίσει η ιαπωνική οικονομία εξαιτίας της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Ως συνέπεια της κρίσης, έχει επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τα ιαπωνικά προϊόντα έχουν καταστεί λιγότερο ελκυστικά και ανταγωνιστικά στις αγορές του εξωτερικού.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται για την ισχύ και τη βιωσιμότητα της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας συνδέονται και με την εγχώρια αγορά. Κι αυτό, γιατί αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στην Ιαπωνία γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι.

Κατανάλωση

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιαπωνίας υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για το καταναλωτικό κλίμα και τις βιομηχανικές παραγγελίες, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε τις εκτιμήσεις της για τις εξαγωγές και την παραγωγή των εργοστασίων. Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο η αύξηση στις καταναλωτικές δαπάνες σχεδόν έμεινε αμετάβλητη από το προηγούμενο διάστημα. Η κατανάλωση μη διαρκών αγαθών και ημι-διαρκών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκε μόλις 0,2%, δηλαδή στο χαμηλότερο ποσοστό από το πρώτο τρίμηνο του 2011, το οποίο σηματοδοτήθηκε από τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι. Η δε κατανάλωση διαρκών αγαθών ενισχύθηκε 3,1% το δεύτερο τρίμηνο. Η κυβέρνηση προσφέρει κίνητρα για τη στήριξη των αγορών των νοικοκυριών με στόχο να μπορέσουν να αποκτήσουν αυτοκίνητα νέας τεχνολογίας με εξοικονόμηση καυσίμων. Αλλωστε, οι καταναλωτικές δαπάνες αντιστοιχούν στο ήμισυ και πλέον της ιαπωνικής οικονομίας.

Κατά τις εκτιμήσεις του χρηματιστηριακού επενδυτικού οίκου Mizuho Securities, το πρόγραμμα κινήτρων ενδεχομένως να εκπνεύσει τον τρέχοντα μήνα, γεγονός που θα σημάνει και μεγαλύτερη εξάρτηση της οικονομίας από τη ζήτηση των διεθνών αγορών. Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα έχει προϋπολογίσει 19 τρισ. γιεν (243 δισ. δολάρια) για εκτεταμένα έργα ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό και το τσουνάμι. Πέραν τούτου, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo Νews, χωρίς να αναφέρει τις πηγές του, επισημαίνει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό το φθινόπωρο μετά τα τελευταία στοιχεία του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Itochu Corp. και της Mizuho Securities Research and Consulting, η ιαπωνική οικονομία το τέταρτο τρίμηνο ενδεχομένως να περισταλεί, καθώς θα εξασθενεί ο αντίκτυπος του προγράμματος κρατικών κινήτρων, ενώ θα αρχίσει να γίνεται εμφανής η επίπτωση από την αύξηση του ΦΠΑ. Η BNP Paribas αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ, προβλέποντας περιστολή 0,9% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και 0,1% ανάπτυξη το τελευταίο τρίμηνο του 2012.

«Οι πωλήσεις οχημάτων στήριξαν την κατανάλωση διαρκών αγαθών το δεύτερο τρίμηνο, αλλά συνολικά η κατανάλωση αποδείχθηκε αναιμική», παρατηρούν αναλυτές στο Bloomberg. Πέραν τούτου, η ζήτηση από τη διεθνή αγορά πλήττεται όχι μόνον από την επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη αλλά και από την ενίσχυση του γιεν. Η άνοδος του ιαπωνικού νομίσματος προς το δολάριο διαβρώνει την αξία των κερδών των εξαγωγέων, με κολοσσούς όπως η Sony και η Canon -αμφότερες οι εταιρείες αποκομίζουν το 70%-80% των κερδών τους από τις αγορές εκτός συνόρων- να αναθεωρούν προς τα κάτω την προβλεπόμενη κερδοφορία τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή