Στο G20 μελετούν διάσκεψη για τα τρόφιμα

Στο G20 μελετούν διάσκεψη για τα τρόφιμα

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς τη σύγκληση έκτακτης διεθνούς διάσκεψης για τις τιμές των τροφίμων προσανατολίζονται Γαλλία, ΗΠΑ και Μεξικό, η τελευταία ως χώρα προεδρεύουσα του G20. Εχει προηγηθεί προειδοποίηση της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για ενδεχόμενο νέας επισιτιστικής κρίσης εξ αιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών σε χώρες παραγωγούς όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία. Υστερα από ράλι εννέα εβδομάδων, πάντως, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων εμπορευμάτων υποχώρησαν χθες εν μέσω φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μετά και τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Ιαπωνίας.

«Η Γαλλία και οι ΗΠΑ παραμένουν σε επιφυλακή για να καταγράψουν οποιοδήποτε νέο γεγονός που θα υπαγόρευε μια συνάντηση του Φόρουμ Αμεσης Αντίδρασης», τόνισε χθες ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Στεφάν Λεφόλ. Προς το παρόν, η πρωτοβουλία των τριών χωρών περιορίζεται στο επίπεδο μιας τηλεδιάσκεψης που προγραμμάτισαν για τα τέλη Αυγούστου στο πλαίσιο της οποίας θα αποφασίσουν κατά πόσον θα συγκαλέσουν την πρώτη σύνοδο του Φόρουμ Αμεσης Αντίδρασης του G20. Το εν λόγω φόρουμ δημιουργήθηκε πέρυσι με καθήκον τη σύγκληση έκτακτων συναντήσεων όταν παρατηρούνται ανώμαλες συνθήκες στην αγορά και με στόχο την αποτροπή μονομερούς λήψης μέτρων από πλευράς εθνικών αρχών. Μολονότι δεν έχει αρμοδιότητα να εκδίδει δεσμευτικές αποφάσεις, μπορεί να ασκήσει πολιτική πίεση στις χώρες–μέλη ώστε να αποτραπούν μονομερείς αποφάσεις, όπως για παράδειγμα μια απαγόρευση στις εξαγωγές σιτηρών όπως εκείνη που αποφάσισε η Ρωσία πριν από δύο χρόνια, όταν οι εκτεταμένες πυρκαγιές έπληξαν τη συγκομιδή σιτηρών. Δεδομένου ότι η χώρα πλήττεται από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο να καταφύγει εκ νέου σε παρόμοια μέτρα.

Η απόφαση για τη σύγκλιση έκτακτης συνδιάσκεψης θα βασισθεί στα πορίσματα έκθεσης σχετικής με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων την οποία εξεπόνησε για λογαριασμό της Γαλλίας το διεθνές σύστημα ενημέρωσης για την αγορά αγροτικών προϊόντων (AMIS). Πρόκειται για σύστημα που επινοήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι όταν η Γαλλία είχε την προεδρία της G20 και έχει σχεδιασθεί για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων με στόχο την αποτροπή μιας νέας επισιτιστικής κρίσης ανάλογης εκείνης της διετίας 2007-2008. Σημειωτέον ότι την περασμένη εβδομάδα η FAO τόνισε πως ο δείκτης τιμών των βασικών ειδών διατροφής εκτινάχθηκε τον Ιούλιο κατά 6,2% και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να επαναληφθούν μέτρα, όπως απαγόρευση εξαγωγών, δασμοί και μαζικές αγορές για αποθήκευση, που πριν από δύο χρόνια εξώθησαν τις τιμές των τροφίμων σε δυσθεώρητα ύψη.

Στο μεταξύ, η ανησυχία που προκαλεί η επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας, που απεδείχθη μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, οδήγησε χθες τους επενδυτές να περιορίσουν τις θέσεις τους σε προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων με αποτέλεσμα να υποχωρούν οι τιμές. Ενδεικτική είναι η εξέλιξη της τιμής του καλαμποκιού, που την περασμένη εβδομάδα εκτινάχθηκε στα 8,49 δολάρια το μπούσελ, για να υποχωρήσει χθες στα 8,04 δολάρια καταγράφοντας πτώση 0,7%. Εχει προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, άνοδος των 15 από τα 24 εμπορεύματα που παρακολουθεί ο δείκτης της S&P, με την τιμή του κακάο να συμπεριλαμβάνεται σε εκείνες με τη μεγαλύτερη εκτίναξη. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπορίου Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων, οι επενδυτές περιόρισαν χθες τα στοιχήματά τους σε συμβόλαια αγροτικών προϊόντων κατά 4,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή