«Η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης»

«Η Ιταλία μπορεί να τα καταφέρει χωρίς προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιταλία δεν θα χρειαστεί διάσωση, εάν τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) λειτουργήσουν και αποκλιμακώσουν το κόστος δανεισμού της. Τα σχετικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βιτόριο Γκρίλι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica». Στη χθεσινή, πάντως, διάθεση εντόκων τίτλων ενός έτους υπήρξε ελαφρά άνοδος επιτοκίου στο 2,767% από το 2,697% του Ιουλίου, αποτυπώνοντας τη διατήρηση των πιέσεων της αγοράς. Πάντως, η ζήτηση ήταν ζωηρή. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας άντλησε το μέγιστο του ζητούμενου ποσού των 8 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση ανήλθε στα 13,545 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την προσφορά. Η θετική ανταπόκριση, που βρήκαν στο επενδυτικό κοινό οι ιταλικοί τίτλοι, λειτούργησαν ευμενώς για το ευρώ, αμβλύνοντας προσωρινά τις ανησυχίες για την πρόσβαση της Ρώμης στις αγορές. Το ευρώ ανήλθε προς το δολάριο 0,4% στα 1,2342 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο από τις 3 Αυγούστου. Απευθυνόμενος στην ΕΚΤ, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Βιτόριο Γκρίλι τόνισε πως «όταν ενεργοποιηθεί το οπλοστάσιό της, θα μειώσει σημαντικά τις εντάσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων και τα spreads». Τις τελευταίες ημέρες στους κύκλους των επενδυτών έχει ενταθεί η φημολογία ότι στο άμεσο μέλλον θα σπεύσουν και η Ισπανία και η Ιταλία να ζητήσουν ευρωπαϊκή βοήθεια. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι δεν θα προχωρήσει σε νέες περικοπές για τη μείωση του ελλείμματος, γιατί απλώς θα εκτραχυνόταν η ύφεση. Η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις δυνατές εναλλακτικές, όπως διευκρίνισε ο Βιτόριο Γκρίλι, αν και απέκλεισε την πιθανότητα φορολόγησης των πλουσίων.

Πάντως, στο γραφείο του κ. Μόντι βρίσκονται προτάσεις, όπως η πώληση μεριδίων των κρατικών εταιρειών Finmeccanica SpA, Enel SpA και Eni SpA, αν και όχι στις σημερινές χρηματιστηριακές τιμές. «Γνωρίζουμε ότι θα εμφανίσουμε υψηλότερο από το αναμενόμενο έλλειμμα σε ονομαστικούς όρους», υπογράμμισε ο κ. Γκρίλι. «Ωστόσο, πυξίδα μας είναι το διαρθρωτικό -και προσαρμοσμένο στην ανάπτυξη- έλλειμμα και αυτόν τον στόχο του 1,7% επί του ΑΕΠ θα τον επιτύχουμε φέτος». Επισήμως, το ιταλικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί φέτος 1,2%, αλλά η ένωση βιομηχάνων κάνει λόγο για -2,4%. Οι επενδυτές ολοένα και περισσότερο αμφισβητούν την ικανότητα της Ρώμης να περιστείλει το ογκώδες δημόσιο χρέος της στο 123% επί του ΑΕΠ, ενώ το κόστος δανεισμού στα 10ετή της ομόλογα είναι ολοένα και λιγότερο βιώσιμο· συν τοις άλλοις, διερωτώνται εάν οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ, όπως τις περιέγραψε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι, θα αποδειχθούν επαρκείς.

Αξίζει να αναφερθεί πως με τα σημερινά δεδομένα το δημόσιο χρέος της Ιταλίας έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, αγγίζοντας τα 1,973 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Τον Ιούνιο, ειδικότερα, το χρέος της αυξήθηκε κατά 6,6 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με το αντίστοιχο του Μαΐου.Τους πρώτους έξι μήνες του έτους οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ στα 47,7 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, καθώς υπερδιπλάσια κεφάλαια κατευθύνθηκαν από την Ιταλία προς άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Συνολικά 16,6 δισ. ευρώ μεταφέρθηκαν το α΄ εξάμηνο του 2012 στο εξωτερικό

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή