Φόβοι για διεθνή επισιτιστική κρίση

Φόβοι για διεθνή επισιτιστική κρίση

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε χώρες παραγωγούς τροφίμων και σιτηρών, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βραζιλία, έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των εμπορευμάτων και αυξάνουν τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO). Ομως, το ράλι στις τιμές των τροφίμων που εξελίσσεται στη διάρκεια των τελευταίων 9 εβδομάδων προκαλεί έντονη ανησυχία και στα μέλη του G20 που κινούνται προς τη σύγκληση παγκόσμιας διάσκεψης. Η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από το πόρισμα του διεθνούς συστήματος ενημέρωσης για την αγορά αγροτικών προϊόντων (AMIS). Πρόκειται για σύστημα που επινοήθηκε και τέθηκε σε εφαρμογή πέρυσι, όταν η Γαλλία είχε την προεδρία του G20, έχει δε σχεδιαστεί για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων με στόχο την αποτροπή μιας νέας επισιτιστικής κρίσης ανάλογης εκείνης του 2007.

Ιαπωνική επιβράδυνση

Η μεγαλύτερη της αναμενόμενης επιβράδυνση της ιαπωνικής οικονομίας προβλημάτισε τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να περιορίσουν τις θέσεις τους σε προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων, κάτι που οδήγησε τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων παράδοσης σε αισθητή υποχώρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή