Το ακριβό καναδικό δολάριο διώχνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες

Το ακριβό καναδικό δολάριο διώχνει τις αυτοκινητοβιομηχανίες

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενίσχυση της ισοτιμίας του καναδικού δολαρίου έναντι του αμερικανικού έχει περιέλθει στο επίκεντρο των ανησυχιών των 20.600 μελών της Ενωσης Εργαζομένων της καναδικής αυτοκινητοβιομηχανίας που εργάζονται στους «μεγάλους τρεις του Ντιτρόιτ», τις αμερικανικές Ford, General Motors και Chrysler. Οι διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με τους εκπροσώπους των εταιρειών άρχισαν και επισήμως χθες. Ωστόσο, η ενίσχυση του καναδικού δολαρίου, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, έχει εξανεμίσει σε μεγάλο βαθμό το πλεονέκτημα κόστους που απολάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια τα καναδικά εργοστάσια.

Το 2009, όταν είχαν επαναδιαπραγματευτεί οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά τη διάσωση των General Motors και Chrysler, το καναδικό δολάριο διαπραγματευόταν κοντά στα 78 αμερικανικά σεντς. Την προηγούμενη εβδομάδα, το καναδικό νόμισμα είχε υπερβεί το επίπεδο του ενός αμερικανικού δολαρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει και περιορίζουν με αυξανόμενο ρυθμό το επίπεδο δραστηριοτήτων τους στον Καναδά. Οι Ford, General Motors και Chrysler έχουν μειώσει την παραγωγή οχημάτων στη χώρα από τα 3 εκατ. οχήματα του 1999 στα 2,1 εκατ.

«Ο Καναδάς αποτελεί πλέον το ακριβότερο μέρος στον κόσμο για να κατασκευάσεις ένα εργοστάσιο αυτοκινήτων», είχε αναφέρει τον Ιούνιο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της General Motors, Ντάνιελ Ακερσον. Αν και μέχρι στιγμής καμία εκ των τριών μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ δεν έχει απειλήσει με το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον Καναδά σε περίπτωση που δεν λάβουν σημαντικές παραχωρήσεις στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων, έχουν ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να μειώσουν το κόστος εργασίας, με στόχο κυρίως να αντισταθμίσουν την άνοδο του καναδικού δολαρίου.

«Με το καναδικό δολάριο σε ισορροπία με το αμερικανικό, θεωρούμε ότι το καναδικό τοπίο είναι παρόμοιο με αυτό της Βορείου Αμερικής», ανέφερε στους New York Times στέλεχος της Ford.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή