Φόβοι αύξησης της τιμής ρυζιού στην Ασία λόγω μείωσης αποθεμάτων

Φόβοι αύξησης της τιμής ρυζιού στην Ασία λόγω μείωσης αποθεμάτων

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και 10% αναμένεται ότι θα φτάσει η άνοδος των τιμών ρυζιού στην Ασία κατά τους επόμενους τρεις μήνες λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το συγκεκριμένο γεγονός ωθεί ψηλότερα τόσο το επίπεδο των κονδυλίων που προβλέπουν οι προϋπολογισμοί για τα τρόφιμα όσο και τα έξοδα εισαγωγών, σε μια περίοδο όπου οι ασιατικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως αναφέρει η WSJ, ορισμένες χώρες όπως η Ινδονησία έχουν ήδη αρχίσει και προετοιμάζονται για την άνοδο στις τιμές του ρυζιού, ενισχύοντας τις αγορές τους από τους εγχώριους καλλιεργητές και διατηρώντας αποθέματα ασφαλείας μέσω μιας κρατικής υπηρεσίας αγορών.

«Δεδομένου ότι το ρύζι αποτελεί ένα από τα βασικότερα καταναλωτικά αγαθά στην Ασία, οι επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα υψηλότερο επίπεδο τιμών πρέπει να τεθούν υπό στενή παρακολούθηση», τόνισε στη WSJ ο επικεφαλής της Fitch Ratings στην Ασία, Φίλιπ Μακ Νίκολας. «Οι οικονομίες που αποτελούν καθαρούς εισαγωγείς ρυζιού, όπως η Σιγκαπούρη και οι Φιλιππίνες, είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο», συμπλήρωσε. Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι τιμές ρυζιού ενδεχομένως να φτάσουν έως τα 30 με 40 δολάρια ανά μετρικό τόνο, γεγονός που αποδίδεται στις εποχικές διακυμάνσεις στην παραγωγή, στην καθυστέρηση της εμφάνισης των μουσώνων στην Ινδία, καθώς και στην αποτυχία της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να εξαγάγει τις ποσότητες ρυζιού που είχε αγοράσει από τους καλλιεργητές της χώρας. Καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από την άνοδο των τιμών αναμένεται να διαδραματίσουν η Ταϊλάνδη, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, και η Ινδία, η οποία απέσυρε τον περασμένο Σεπτέμβριο την τριετή απαγόρευση στις εξαγωγές ρυζιού. «Τα μεγάλα αποθέματα ρυζιού είναι πιθανό να αναγκάσουν την Ταϊλάνδη να αρχίσει να πουλάει μέρος αυτών σύντομα», τονίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Global Insight για τον κλάδο Ασίας- Ειρηνικού, Ραζίβ Μπισουάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή