Αυξήθηκε η ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα

Αυξήθηκε η ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανησυχίες που πυροδότησαν τα στοιχεία αυτής της εβδομάδας για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ασίας -και δη της Κίνας- στο άμεσο μέλλον φαίνονται να αντισταθμίζονται από εκείνα για την πορεία ανάκαμψης των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανάλυση της Standard & Poor’s, η ζήτηση αμερικανικών προϊόντων αναρριχήθηκε σε επίπεδα-ρεκόρ τον Ιούνιο, κάτι που σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία στη χώρα ενίσχυσε τις τιμές των εξαγωγών, την ώρα που η πτώση των τιμών του πετρελαίου κατέστησε φθηνότερες τις εισαγωγές -παράλληλα με τη μείωση του όγκου τους- για τρίτο συναπτό μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιούνιο στα 42,9 δισ. δολάρια, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2010, έναντι 48 δισ. τον Μάιο. Το εμπορικό έλλειμμα με την Κίνα διευρύνθηκε και πάλι στα 27,4 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, έναντι 26 δισ. τον Μάιο και 26,6 δισ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Για τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα 69,6 δισ. δολ. Οι τιμές των εισαγωγών υποχώρησαν κατά 0,6% έναντι του Ιουνίου, ενώ εκείνες των εξαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,5%. Σημειωτέον ότι οι εισαγωγές αργού μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 8,9 εκατ. βαρέλια, στα 263,4 εκατ.

Παράλληλα, οι αρχικές αιτήσεις επιδόματος ανεργίας μειώθηκαν κατά 6.000 την εβδομάδα που έληξε στις 4 Αυγούστου. Ωστόσο, οι αιτήσεις για διατήρηση του επιδόματος αυξήθηκαν και πάλι κατά 53.000, στα 3,333 εκατ., την εβδομάδα που έληξε στις 28 Ιουλίου.

Η παραγωγικότητα εκτός αγροτικού τομέα αυξήθηκε το τελευταίο τρίμηνο κατά 1,6% σε ετήσια βάση και η μονάδα εργατικού κόστους κατά 1,7%. Οι πωλήσεις χονδρικής του Ιουνίου υποχώρησαν κατά 1,4% έναντι του Μαΐου. Οι καταναλωτικές πιστώσεις αυξήθηκαν κατά 6,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη μικρότερη άνοδο από τον Οκτώβριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή