Παρέμβαση Κομισιόν μετά την εκτίναξη του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος

Παρέμβαση Κομισιόν μετά την εκτίναξη του γερμανικού εμπορικού πλεονάσματος

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πολύ υψηλό εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας υπερέβη το 6% του ΑΕΠ τον Ιούνιο, προκαλώντας την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προειδοποίησε τη χώρα για τις πιθανές αποσταθεροποιητικές συνέπειες στην Ευρωζώνη. Πέραν τούτου, η Γερμανία εμφάνισε καλύτερο από τον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης το β΄ τρίμηνο, οριακά υψηλότερο από τις προβλέψεις χάρις στις εξαγωγές και στην κατανάλωση, αν και δεν κατόρθωσε να επηρεάσει την οικονομία της Ευρωζώνης συνολικά, η οποία συρρικνώθηκε 0,2% το β΄ τρίμηνο.

Ειδικότερα και όσον αφορά το πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας, η εκτίναξή του άνω του 6% του ΑΕΠ ενεργοποίησε τον σχετικό μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εμπορικές ανισορροπίες. Το 6% του ΑΕΠ αποτελεί το σημείο εγρήγορσης της Κομισιόν για επισήμανση λαθών και πιθανές κυρώσεις επί των κρατών, εξ ου και ειδοποιήθηκε το Βερολίνο. Η πρώτη ανάλυση σχετικά με τις εμπορικές ανισορροπίες στην Ε.Ε. δημοσιεύθηκε από τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν τον Φεβρουάριο, όπως αναφέρουν οι FT Deutschland. Ωστόσο, αν και τότε η Γερμανία είχε υψηλότερες εξαγωγές από τις εισαγωγές της, το πλεόνασμά της απείχε από το 6%, τον μέσο όρο τριετίας για την Ε.Ε., και είχε διαμορφωθεί στο 5,9%.

Σε σχόλιό του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπετ, επισημαίνει ότι η δημόσια συζήτηση περί εμπορικών ανισορροπιών συνήθως αφορά χώρες με έλλειμμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών και φτωχή ανταγωνιστικότητα. «Ενα εμπορικό πλεόνασμα από μόνο του δεν συνιστά λόγο κινητοποίησης από μέρους της Επιτροπής», υπογραμμίζει ο κ. Ζάιμπετ.

Πάντως, η Bundesbank, η κεντρική τράπεζα της χώρας, προβλέπει επιβράδυνση της οικονομίας το β΄ εξάμηνο του 2012. Απηχώντας ανάλογες προσεγγίσεις παραγόντων των αγορών, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του έγκριτου ινστιτούτου ZEW υποχώρησε τον Αύγουστο για τέταρτο μήνα διαδοχικά, στις -25,5 μονάδες από τις -19,6 του Ιουλίου.

Γαλλία

Σταθερή παρέμεινε και το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ανάπτυξη στη Γαλλία, καθώς επηρεάστηκε δυσμενώς από την πτώση των καταναλωτικών δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Insee. Ειδικότερα, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης διατηρήθηκε το β΄ τρίμηνο ως είχε και το πρώτο, συμπληρώνοντας τρία τρίμηνα στασιμότητας. Ωστόσο, ακόμα και η στασιμότητα του β΄ τριμήνου πιθανώς να θεωρείται θετική ένδειξη. Πάντως, η Τράπεζα της Γαλλίας έχει προειδοποιήσει για περιορισμένη ύφεση το τρίτο τρίμηνο, διαλύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη.

Ευρωζώνη

Ωστόσο, η ευνοϊκή ανάπτυξη της Γερμανίας του δεύτερου τριμήνου δεν διαμόρφωσε και τη συνολική κατάσταση στην Ευρωζώνη. Η οικονομία των 17 κρατών-μελών περιεστάλη 0,2% και η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,6% τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν για χειρότερες ημέρες, εφόσον ούτε η γερμανική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, δεν μπορεί να μην επηρεαστεί από την κρίση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή