Υφεση έως το 2013 στην Ευρωζώνη βλέπει το Reuters

Υφεση έως το 2013 στην Ευρωζώνη βλέπει το Reuters

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωζώνη θα ολισθήσει σε νέα ύφεση και δεν πρόκειται να αναπτυχθεί ξανά πριν από το 2013, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μηνιαία έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, με τη συμμετοχή οικονομολόγων, που επίσης δεν προβλέπουν νέες δραστικές πολιτικές παρεμβάσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες και, σύμφωνα με το ΑΠΕ–ΜΠΕ, προστίθεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αυτήν την εβδομάδα, κατά τα οποία η Ευρωζώνη μόλις απέφυγε την ύφεση το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, αφού μόνο η Γερμανία αναπτύχθηκε το τρίμηνο ώς τον Ιούνιο, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας, παρέμεινε σε στασιμότητα.

Αν τα δεδομένα αυτά συνδυαστούν με την επιδεινούμενη προοπτική για τις πιο ευάλωτες οικονομίες της Ευρωζώνης, που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα σε άλλη έρευνα του Reuters, οι ελπίδες περί τερματισμού της κρίσης της Ευρωζώνης ή για μια ουσιαστική ανάκαμψη μοιάζουν να εξασθενούν.

Ακόμα και η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, στο 0,50%, που αναμένεται τον επόμενο μήνα δεν θα αρκέσει για να μεταβάλει το κλίμα, καθώς το παρεμβατικό επιτόκιό της βρίσκεται ήδη κοντά στο μηδέν και δεν πρόκειται να συμβάλει στην αύξηση του δανεισμού στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές. Δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι επίκειται κάποια άλλη σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία συρρικνώθηκε 0,2%, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά ίσο ποσοστό το τρέχον τρίμηνο. Αυτό το ποσοστό είναι κατά τι υψηλότερο από το 0,1% που προβλεπόταν στην αντίστοιχη έρευνα του Reuters τον Ιούλιο.

Ωστόσο, αυτή η φαινομενικά ελαφριά συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αποκρύπτει την πολύ μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία και την Ισπανία, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα, αλλά και τη μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα, όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού πλέον πλήττεται από την ανεργία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή