Αποκρατικοποιήσεις 53,5 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 25 χρόνια προωθεί η Βραζιλία

Αποκρατικοποιήσεις 53,5 δισ. δολ. μέσα στα επόμενα 25 χρόνια προωθεί η Βραζιλία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας της Βραζιλίας με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων έως και 53,5 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 25 έτη προανήγγειλε η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ. Μέσω του προγράμματος, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τις επενδύσεις από ιδιώτες σε υποδομές, καθώς και να ενισχύσει τη παραπαίουσα εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δεύτερη μεγαλύτερη αναδυόμενη χώρα του κόσμου.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας παρουσίασε χθες το πρώτο μέρος του σχεδίου, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση αυτοκινητόδρομων και σιδηροδρομικών γραμμών, συνολικού μήκους περίπου 14.000 χιλιομέτρων. Η κυβέρνηση θα παρέχει συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιώτες για εννέα αυτοκινητόδρομους και 12 σιδηροδρομικές γραμμές. Από το συνολικά κεφάλαια των 53,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα για τα επόμενα 25 έτη, τα 31,84 δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν εντός των πρώτων πέντε ετών. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει εντός των επόμενων εβδομάδων παρόμοιες παραχωρήσεις για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας. «Ξεκινάμε με τους σιδηρόδρομους και τους αυτοκινητόδρομους, αλλά είναι προφανές ότι θα ασχοληθούμε και με τα αεροδρόμια, λιμάνια και οδικό δίκτυο», τόνισε η κ. Ρούσεφ από την πρωτεύουσα της χώρας, Μπραζίλια, όπου και φιλοξενήθηκε η συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματιών της χώρας.

Το συνολικό πακέτο μέτρων σηματοδοτεί το μεγαλύτερο επίπεδο παραχωρήσεων στο οποίο έχει προχωρήσει ποτέ η χώρα, καθώς καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών της εν όψει του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2014 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Με αυτόν τον τρόπο, η πρόεδρος της χώρας αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της βραζιλιάνικης οικονομίας, η οποία έχει επιβραδυνθεί αισθητά κατά την τελευταία διετία. Το ΑΕΠ της χώρας επεκτάθηκε κατά 7,5% το 2010, σηματοδοτώντας τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Ωστόσο, πέρυσι επιβραδύνθηκε στο 2,7%, ενώ φέτος αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στο 2%. Στόχος των μέτρων είναι να καταστήσουν τη Βραζιλία «πλουσιότερη, ισχυρότερη, καθώς και περισσότερο μοντέρνα και ανταγωνιστική», παρέχοντας παράλληλα «τις υποδομές που αρμόζουν στο μέγεθός της», επισήμανε η κ. Ρούσεφ.

Αν και πρόθεση της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων στον κλάδο υποδομών από τον ιδιωτικό τομέα, η πρόεδρος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει τον έλεγχο όλης της διαδικασίας. Μάλιστα, προανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας κρατικής υπηρεσίας που θα διαχειριστεί τον μελλοντικό σχεδιασμό των υποδομών. Η βραζιλιάνικη Τράπεζα Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης (BNDES), η οποία αποτελεί τη βασική πηγή εταιρικών πιστώσεων στη χώρα, θα παρέχει επιδοτούμενα δάνεια για τα έργα. «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τον ρόλο μας ως κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης», συμπλήρωσε η κ. Ρούσεφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή