Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής εξετάζει η Κίνα

Χαλάρωση νομισματικής πολιτικής εξετάζει η Κίνα

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερο περιθώριο για μέτρα προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής αφήνει στο Πεκίνο η χαλάρωση του πληθωρισμού, την ώρα που θετικές ενδείξεις εμφανίζονται για την οικονομία. Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την εμπιστοσύνη του στην πορεία της χώρας μετά τα στοιχεία του Ιουλίου, που κατέδειξαν νέα επιβράδυνση της ανάπτυξης. «Εχουμε τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες και σίγουρα θα καλύψουμε τους φετινούς στόχους για την οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Ουέν στη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στην επαρχία Ζετζιάνγκ της ανατολικής Κίνας. Οπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ, ο Κινέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «σχετικώς έντονες» τις πιέσεις προς την οικονομία, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει «αυξανόμενο περιθώριο μέτρων νομισματικής πολιτικής».

Τα σχόλια του κ. Ουέν ενδεχομένως ενισχύουν τις προσδοκίες για μείωση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας των κινεζικών τραπεζών ή του βασικού επιτοκίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου, ο κινεζικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στα χαμηλά 30 μηνών, η αύξηση των εξαγωγών υπήρξε μηδαμινή και τα νέα δάνεια σε γουάν διέψευσαν τις προσδοκίες. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, οι εξαγωγές αυξήθηκαν μόλις κατά 1%, μετά το 11,3% του Ιουνίου, ενώ οι νέες πιστώσεις σε γουάν ανήλθαν στα 540,1 δισ. (85 δισ. δολάρια), χαμηλότερες σε σχέση με κάθε πρόβλεψη, έναντι 919,8 δισ. γουάν τον Ιούνιο. Σημειωτέον ότι το Ζετζιάνγκ, κόμβος εξαγωγών τον οποίο επισκέφθηκε ο Κινέζος πρωθυπουργός με στόχο την «τόνωση της εμπιστοσύνης», είναι από τις χειρότερα πληγείσες από την επιβράδυνση περιοχές της χώρας.

Τα δημοσιεύματα για τα σχόλια του κ. Ουέν δεν διευκρίνιζαν ποιους στόχους φιλοδοξεί να καλύψει η Κίνα από αυτούς που καθόρισε τον Μάρτιο. Εξ αυτών, η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5%. Ο δείκτης αυτός διαμορφώθηκε στο 7,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για το τρίτο τρίμηνο, από 7,9% σε 7,5%. Πάντως, το Πεκίνο έχει μειώσει τρεις φορές από τον Νοέμβριο τις απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, προχώρησε δε σε μείωση των επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, ενώ επέσπευσε την έγκριση επενδυτικών σχεδίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή