Δικαίωμα βέτο στην ΕΚΤ ζητούν οι Γερμανοί

Δικαίωμα βέτο στην ΕΚΤ ζητούν οι Γερμανοί

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη επιρροή επί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τα δικαιώματα ψήφου των μελών της ζητούν στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt.

Αφορμή της γερμανικής δυσαρέσκειας είναι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι – προσφάτως είχε δηλώσει ότι η κεντρική τράπεζα θα δράσει αποφασιστικά για να αγοράσει επαρκές ποσό κρατικών ομολόγων, ώστε να μειωθούν οι αποδόσεις τους. Απηυδισμένοι από τα προγράμματα στήριξης των χωρών της Ευρωζώνης, ορισμένοι στους πολιτικούς κύκλους της Γερμανίας φοβούνται ότι η ΕΚΤ θα εξελιχθεί σε έναν μηχανισμό χρηματοδότησης του δημοσίου χρέους και σε μια «κακή τράπεζα» ενάντια στο ευρωπαϊκό δίκαιο.

Τα σχετικά επισημαίνει ο Κλάους–Πέτερ Βιλς, ευρωβουλευτής και ειδικός επί του προϋπολογισμού από τους Χριστιανοδημοκράτες της Αγκελα Μέρκελ.«Δυστυχώς, σήμερα η ΕΚΤ έχει μεταλλαχθεί σε χρηματοδότη του δημόσιου χρέους και μία “κακή τράπεζα”», επισημαίνει. «Ως κύριος πιστωτής η Γερμανία πρέπει να έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις και το σύστημα δικαιωμάτων ψήφου να τροποποιηθεί αναλόγως των χρεών εκάστοτε μέλους». Επίσης, προσέθεσε ότι ο Μάριο Ντράγκι υπερέβη τα όρια της εντολής της ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά, ο Φρανκ Σέφλερ, οικονομικός εμπειρογνώμονας

στο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, τόνισε ότι οι κανόνες που διέπουν την ΕΚΤ υπάρχουν στα χαρτιά, αλλά εμπράκτως καταστρατηγούνται. Επιπλέον, πρότεινε στο Βερολίνο να ζητήσει ενισχυμένες εξουσίες επί των αποφάσεων της ΕΚΤ. «Το γεγονός ότι η Κύπρος και η Μάλτα έχουν τις ίδιες ψήφους με τη Γερμανία είναι ένα σοβαρό ελάττωμα του υφιστάμενου καθεστώτος», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και ειδικός επί του προϋπολογισμού, Κάρστεν Σνάιντερ, ανέφερε στην Berliner Zeitung πως η ΕΚΤ θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βασική της αρμοδιότητα, τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Πάντως, ο Χριστιανοδημοκράτης Μίκαελ Μάιστερ χαρακτήρισε παραπλανητική την όποια συζήτηση περί αλλαγής της λειτουργίας της ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή