Ελβετικές τράπεζες στη δίνη σκανδάλου

Ελβετικές τράπεζες στη δίνη σκανδάλου

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίνη σκανδάλου φοροδιαφυγής βρίσκεται το ελβετικό τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, ελβετικές τράπεζες κατηγορούνται από τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές ότι υπέθαλψαν φοροδιαφυγή πελατών τους. Μεγάλες ελβετικές τράπεζες, όπως οι Credit Suisse, HSBC, Julius Βaer και άλλες, παραχωρούν ονόματα και στοιχεία 10.000 υπαλλήλων τους στο υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, επιδιώκοντας να επιλύσουν όσο το δυνατόν πιο «ανώδυνα» το ζήτημα που προέκυψε ώστε να περισώσουν τη φήμη και τις μελλοντικές τους δραστηριότητες στη χρυσοφόρο αγορά των ΗΠΑ και να μη στιγματισθούν ως ένοχοι για υπόθαλψη φοροφυγάδων. Την ίδια στιγμή, στη MorgaStanley Smith Barney, τον χρηματιστηριακό βραχίονα της MorgaStanley και της Citigroup, επιβλήθηκε πρόστιμο 450.000 δολαρίων για πλημμελή έλεγχο συναλλαγών χρηματιστή της, οι οποίες τη ζημίωσαν 15 εκατ. δολάρια το 2009.

Ισπανία και βοήθεια

Η Ισπανία φέρεται να ζήτησε την εκταμίευση της πρώτης δόσης (30 δισ. ευρώ) της βοήθειας των 100 δισ. για τη στήριξη της τράπεζας Bankia, σύμφωνα τουλάχιστον με το πρακτορείο Bloomberg. Η Μαδρίτη πάντως επισήμως διαψεύδει αυτή την πληροφορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή