Ενα βήμα πιο κοντά στην ΕΚΤ έκανε η Αγκελα Μέρκελ

Ενα βήμα πιο κοντά στην ΕΚΤ έκανε η Αγκελα Μέρκελ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε τη συμφωνία της με την επιμονή της ΕΚΤ να θέσει όρους ώστε να συνδράμει στη μείωση του κόστους δανεισμού των υπερχρεωμένων χωρών, τονίζοντας πως η Γερμανία «είναι στην ίδια γραμμή» με την προσέγγιση της ΕΚΤ για την περιφρούρηση του ευρώ. «Σε πολλά ζητήματα νιώθουμε πως είμαστε στον σωστό δρόμο», δήλωσε στην Οτάβα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ.

Ερωτώμενη σχετικά με την ανακοίνωση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, πως η Τράπεζα ενδέχεται να προχωρήσει εκ νέου σε αγορές κρατικών ομολόγων, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ «κατέστησαν σαφές πως η Τράπεζα υπολογίζει στην ανάληψη δράσης από μέρους των πολιτικών υπό τη μορφή όρων».

Ο αντίκτυπος ήταν άμεσος στις ευρωπαϊκές αγορές, που χθες άνοιξαν όλες με άνοδο και το μεσημέρι κινούνταν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε μηνών. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας υποχωρούσαν χθες το μεσημέρι κατά επτά μονάδες βάσης, στο 6,45%, καταγράφοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά το ευρώ, αρχικά ενισχύθηκε κατά 0,2% στα 1,2376 δολάρια από τα 1,2354 που ήταν το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας, για να υποχωρήσει εκ νέου αργότερα στα 1,2335.

Η Αγκελα Μέρκελ υφίσταται πιέσεις από τους Ευρωπαίους για να χαλαρώσει τους όρους των πακέτων στήριξης και να επιτρέψει την έκδοση κοινού χρέους, αλλά και διεθνείς πιέσεις για να αναχαιτίσει τη μετάδοση της κρίσης. Επέστρεψε στη μάχη μετά τις θερινές της διακοπές χρησιμοποιώντας την επίσκεψή της στον Καναδά για τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μήνα. Εγκωμίασε τον Καναδά για τη δημοσιονομική του πειθαρχία και τον παρουσίασε ως πρότυπο για την Ευρωζώνη. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή σε μια στιγμή που η κρίση εισέρχεται σε νέα φάση. Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του μόνιμου μηχανισμού στήριξης τον επόμενο μήνα, οπότε αναμένεται η έκθεση των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με το πόσο έχει επιτύχει τους στόχους της. Τις ίδιες ημέρες, ο κ. Ντράγκι θα παρουσιάσει λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Την επόμενη εβδομάδα, η κ. Μέρκελ θα επιταχύνει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης με τη συνάντησή της με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, στις 23 Αυγούστου, μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ερκι Τουομιόγια, δήλωσε πως η χώρα του, η μία εκ των τεσσάρων της Ευρωζώνης που διατηρούν ακόμη τη βαθμολογία των τριών Α, προετοιμάζεται για τη διάλυση του ευρώ και πως μια διάλυση του ευρώ «θα διευκόλυνε τη λειτουργία της Ε.Ε.». Στα φινλανδικά ΜΜΕ υποστήριξε ότι απλώς διατύπωσε το προφανές.

Ως ηγέτις της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας και μεγαλύτερος χορηγός της Ευρωζώνης και των πακέτων στήριξης, η κ. Μέρκελ υφίσταται πιέσεις από την Ιταλία και την Ισπανία να δεχθεί την έκδοση κοινού χρέους για να μειωθούν οι αποδόσεις των ομολόγων τους, από την Ελλάδα να δεχθεί χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας και από την ΕΚΤ για να αναλάβουν οι πολιτικοί τον κύριο ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, την πιέζουν οι εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό να αρνηθεί οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή