Στο ζενίθ οι τιμές στο Λονδίνο

Στο ζενίθ οι τιμές στο Λονδίνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημάδια «κόπωσης» έχει αρχίσει να εμφανίζει η αγορά πολυτελών κατοικιών του Λονδίνου, η οποία την τελευταία διετία κυριαρχείται από την παρουσία ξένων αγοραστών, που αναζητούν ένα επενδυτικό καταφύγιο για τα κεφάλαιά τους, λόγω της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Savills για τον Ιούλιο, οι τιμές ενισχύθηκαν με 0,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ωστόσο ο ρυθμός αυτός είναι σαφώς χαμηλότερος από τα προηγούμενα τρίμηνα. Σε ετήσια βάση, η αύξηση των τιμών δεν ξεπέρασε το 6%, τη στιγμή που κατά τον προηγούμενο χρόνο, οι τιμές ενισχύονται ακόμα και 15% ετησίως, λόγω ακριβώς του «ανταγωνισμού» που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των αγοραστών και της παραδοσιακά χαμηλής προσφοράς πολυτελών κατοικιών.

Πάντως, ακόμα κι έτσι, οι ξένοι αγοραστές εξακολουθούν να κυριαρχούν, καθώς ήταν υπεύθυνοι για το 58% του συνόλου των αγοραπωλησιών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012. Σε επίπεδο τιμών, αυτές ενισχύθηκαν κατά μόλις 0,4% στο κέντρο του Λονδίνου, αλλά πλέον καταγράφεται έντονη διακύμανση. Για παράδειγμα, οι τιμές στις πιο δημοφιλείς συνοικίες, όπως το Τσέλσι, το Μέιφεαρ, το Νάιτσμπριτζ και η Μπελγράβια, αυτές ενισχύθηκαν έως και πάνω από 1% κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ σε άλλες, όπως το Νότινγκ Χιλ, το Κένσινγκτον και το Χόλαντ Παρκ, καταγράφηκε ακόμα και πτώση τιμών, έστω και οριακή.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας από τους λόγους ήταν και η επιβολή υψηλότερης φορολογίας από την κυβέρνηση, που απώθησε ορισμένους επενδυτές, οι οποίοι προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής. Αυτό πάντως δεν ισχύει για τα πολύ ακριβά ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή