ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι για «φούσκα» ακινήτων στην Κίνα

Η Τραπεζική Ρυθμιστική Αρχή της Κίνας (CBRC) ζήτησε από τις τράπεζες της χώρας να πιέσουν τους κατασκευαστές να επιταχύνουν τις πωλήσεις κατοικιών, καθώς διαπιστώνονται ενδείξεις επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Η αρμόδια εποπτική αρχή ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τις εγγυήσεις ή να ασκήσουν πιέσεις προς τους κατασκευαστές να πουλήσουν έργα ή μερίδια αυτών, σε περίπτωση που προβλέπουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων διάρκειας 12 μηνών. Σύμφωνα με το Bloomberg, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση των στεγαστικών και κατασκευαστικών δανείων που ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Η KPMG είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τον προηγούμενο μήνα, λέγοντας πως οι κατασκευάστριες εταιρείες αντιμετωπίζουν «σημαντικά προβλήματα ρευστότητας».

Ανοδο μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι βρετανικές λιανικές πωλήσεις τον Ιούλιο. O όγκος των λιανικών πωλήσεων ενισχύθηκε 0,3% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική στατιστική αρχή. Η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε ανοδικά τα μεγέθη του Ιουνίου, ανακοινώνοντας αύξηση 0,8% σε μηνιαία βάση από την αρχική εκτίμηση για οριακή άνοδο 0,1%. Σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο οι πωλήσεις ενισχύθηκαν 2,8% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση κατά 1,6%.

Στα 164,4 δισ. ευρώ οι ισπανικές επισφάλειες

Τα επισφαλή δάνεια στις ισπανικές τράπεζες εκτινάχθηκαν στο 9,42% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου τον Ιούνιο και ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα της ιστορίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας.

Τον προηγούμενο μήνα οι επισφάλειες είχαν αυξηθεί στο 8,95%.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν κατά 8,4 δισ. ευρώ από τον Μάιο, φτάνοντας στα 164,4 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα δανειακά βιβλία των τραπεζών της Ισπανίας αυξάνονται σταθερά εξαιτίας της κρίσης χρέους που πλήττει και αυτή τη μεσογειακή χώρα.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν επίσης ότι οι καταθέσεις στους λογαριασμούς των ισπανικών τραπεζών συρρικνώθηκαν 6,59% που είναι η χειρότερη πτώση από τότε που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Σύμφωνα με την έκθεση της PWC, οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1,05 τρισ. ευρώ, τα οποία είναι αυξημένα κατά σχεδόν 9% σε σχέση με τις «καθυστερήσεις» του 2010.

Σε αγορές ομολόγων του Νότου προχώρησε η ΒlackRock

Η ΒlackRock δραστηριοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στις αγορές ισπανικού κρατικού χρέους, αλλά ο ανώτατος fund manager του οίκου παραμένει επιφυλακτικός όσον αφορά τις αγορές ομολόγων των κρατών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Ο Rick Rieder, ο CIO σταθερού εισοδήματος της BlackRock, δήλωσε σε συνέντευξή του στη WSJ ότι αγοράζει βραχυπρόθεσμα ομόλογα της Ισπανίας από το τέλος Ιουνίου. Παράλληλα, σημείωσε ότι αύξησε τις τοποθετήσεις του σε ιταλικά ομόλογα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Η είσοδος στην αγορά ισπανικών ομολόγων σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης για τον κ. Rieder, ο οποίος είχε παραμείνει μακριά από την αγορά χρέους των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης, εκτός από μια περιορισμένη έκθεση στην Ιταλία. Ο κ. Rieder υποστήριξε ότι οι τοποθετήσεις τους σε ομόλογα της Ευρωζώνης αντιστοιχούν σε ένα μικρό τμήμα των 620 δισ. δολαρίων που διαχειρίζεται. Ωστόσο, δήλωσε ότι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να συγκρατήσουν την κρίση το τελευταίο διάστημα προκαλούν «μεγαλύτερη ασφάλεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή